تعداد سوگند شهود در دعاوی حقوقی

29 خرداد 1403 - خواندن 3 دقیقه - 92 بازدید

تعداد سوگند شهود در دعاوی حقوقی 


مطابق با ماده ۱۲۸۴ قانون مدنی یکی از ادله مورد نیاز برای اثبات مورد دعوای مدعی ، سوگند است . سوگند در قانون مدنی به عنوان یک دلیل قانونی و شرعی برای اثبات مدعای مدعی پذیرفته شده و به همین جهت مقنن در قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت از سوگند و نقش ویژه آن در تعیین اثبات دعوای حقوقی به نفع مدعی سخن رانده است ؛ چرا که امر ثبوتی زمانی که حادث شده و به وجود آمده است برای یقین آور بودن و صحت نیازمند امر اثباتی است تا زمینه صدور حکم نهایی جهت تعیین سرنوشت دعوای حقوقی ایجاد شود . 

در ۴ دسته دعاوی سوگند ، بسیار مهم تلقی و جنسیت سوگند یاد کننده ذکر شده که وام گرفته از فقه است و قانون از فقه در زمینه مذکور الهام گرفته است . 

در دعاوی غیر مالی از قبیل وکالت ، قیمومت ، نسب ، وصیت ، بلوغ ، مسلمان بودن ، عفو در قصاص و دعاوی راجع به اصل طلاق ، رجوع از طلاق و ... زمانی که ۲ مرد سوگند یاد کنند امر اثبات شده است.

دعاوی مالی مانند وقف ، اجاره ، معاملات ، ثمن مبیع ، دین ، وصیت به نفع مدعی و ... به طور کلی تمامی دعاوی ای که بار مالی ایجاد می نماید نیازمند سوگند ۲ مرد یا ۱ مرد و ۲ زن است تا قاضی حصول علم نموده و انشای حکم نماید . 

 دعاوی ای که به طور کلی موضوع آن به زنان باز می گردد و امر حقوقی متعلق به آنان است مانند ولادت طفل ، رضاع ، بکارت ، عیوب زنان و ... نیازمند سوگند ۴ زن یا ۲ مرد یا ۱ مرد و ۲ زن است . 

دعاوی راجع به اصل نکاح مانند اینکه زنی دعوا اقامه می کند که این مرد شوهر قانونی من است یا مردی ادعا دارد که این خانم ، زن قانونی و شرعی من است ، با سوگند ۲ مرد یا ۱ مرد و ۲ زن اثبات می شود. اما چنانچه از سوی طرفین در خصوص نوع نکاح ( دائم یا موقت ) اقامه دعوا شود از آنجا که مربوط به امور غیر مالی است با شهادت ۲ مرد اثبات می گردد . همچنین اگر از سوی مرد اقامه دعوا شود که همسرش بی اجازه به امری اشتغال پیدا کرده است که منافی مصالح زناشویی ایشان و در روند زندگی خانوادگی اخلال ایجاد نموده است نیز با سوگند ۲ مرد اثبات می گردد . 

تعداد سوگند شهود در دعوای حقوقی