راه کاره های سرآمدی بازارصنعت ICT در کشور -اپراتور های مخابراتی و چالش های آن با رویکرد بهبود مدیریت منابع

7 مرداد 1403 - خواندن 9 دقیقه - 28 بازدید

راه کاره های سرآمدی بازارصنعت ICT در کشور :


اپراتور های مخابراتی و چالش های آن با رویکرد بهبود مدیریت منابع:


با عنایت به شعار رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی سال 1401 تحت عنوان سال تولید دانش بنیان و ایجاد اشتغال و لزوم ایجاد بستری برای تجاری سازی و رشد کمی و کیفی شرکت مخابرات ایران با اتکا به مدیریت منابع ، دانش همکاران و مدیران شرکت مخابرات به عنوان یک شرکت پیشرو در حوزه دیجیتال و صنعت ارتیاطات و هدف گذاری آن در جهت پیشرفت های علمی و اشتغال آفرینی شرکت مخابرات ایران در راستای رسالت خود و با عنایت به اثربخشی در جامعه ضمن حرکت به سمت فرایندگرایی و تمرکز گرایی مدیران روی فرایندهای شرکت بر اساس استراتژی و اهداف شرکتمی تواند ، یک عامل توانمند برای شرکت مخابرات تلقی گردد لذا شرکت مخابرات برای افزایش یکپارچگی و استاندارد کردن فرایندها، افزایش سرعت روند جهانی شدن، بازسازی و تغییرات مکرر تجارت بعنوان تامین کننده زیرساخت در فناوری اطلاعات نیازمندت تغییر و بروز رسانی .. میباشد ، در این راستا چهار فرایند و شش اصل مربوط به فناوری اطلاعات ،می تواند شرکت مخابرات ایران را پشتیبانی و آن را در جهت اهداف خود یاری دهد . همانطور که میدانیم چندین سال پیش، مدیران اجرایی IT روی سه فرایند اصلی IT، شامل برنامه ریزی، انتقال و عملیات، برای دستیابی به هماهنگیIT با تجارت متمرکز شدند اما تحلیل و آنالیز امروزه، چهار فرایند اصلی را برای سازمانهای IT مشخص کرده است که عبارتند از:


  • توانایی ایجاد تغییرات سازمانی: قابلیتهای متداول فناوری اطلاعات، تکنولوژیهای وب، بسته های نرم افزاری و ... ،
  • ارائه راه حل برای الزامات استراتژیک: سفارشی کردن، درون سپاری، برون سپاری و ... ،
  • اطمینان یافتن از خدمات زیر ساختی که از نظر هزینه ای کارآمد می باشند: وجود پایگاه های داده ای متمرکز و... ،
  • مدیریت سرمایه های فکری: به کارگیری دانشهای تخصصی.

شش اصل فناوری اطلاعات که برای عملکرد موثر چهار فرایند یاد شده مهم هستند عبارتند از:


  • طراحی معماری: معماری IT مشخص می کند که زیر ساخت چگونه ایجاد و نگهداری خواهد شد.
  • مدیریت برنامه: شامل مدیریت راه حلهای کاربردی پویا و راه حلهایی که باعث افزایش هم افزایی می شود.
  • مدیریت قراردادها و منابع: واحدهای فناوری اطلاعات مسئول مذاکره و مدیریت قراردادهای بسته شده با واحدهای تجاری داخلی و قراردادهای خارجی هستند.
  • تحلیل و طراحی فرایند: شرکتها برای فرایندگرا شدن به مکانیزمهایی برای شناسایی، تحلیل، ذخیره و ارتباط برقرار کردن فرایندهای تجاری نیاز دارند.
  • مدیریت تغییر: برای بهبود مستمر فرایندها و پیاده سازی راه حلهای نرم افزاری جدید.
  • توسعه منابع انسانی ماهر در فناوری اطلاعات: اطمینان یافتن از وجود متخصصین فناوری اطلاعات با مهارتهای مورد نیاز.

لذا توجه به کنترل و مدیریت منابع ، توسعه تکنولوزی جدید ، مدیران شرکت مخابرات می توانند سوار بر رشد فناوری و با اتکا بر علم و دانش از مشکلات صنعت مخابرات رهایی و بسوی اهداف جدید که نمونه ای از آن را ترسیم نمودیم ، خود را از مشکلات جدید ایجاد شده رها و بسوی سرمایه گذاری مناسب و جدید با توجه به رقابت فشرده و شدید در این حوزه گامی بسوی جلو قدم برداشت. در ادامه بخشی از فعالیت ها و سرویس های جدید را بشرح زیر وطرح نمود 


1 - اینترت اشیاء برای اپراتور مخابراتی ( IoT[1])


اینترنت اشیا ء یک بستر رو به رشد است که دستگاههای مختلف را بر روی شبکه به یکدیگر متصل می کند و توانایی آنها را برای تعامل و همکاری با یکدیگر برای ایجاد برنامه های جدید و رسیدن به اهداف مشترک فراهم می کند[2,1].

با متصل شدن میلیاردها دستگاه به اینترنت ، اجرای تکنیک های رایانشی فعلی با استفاده از ابر به عنوان یک سرور متمرکز با دشواری های زیادی روبرو می گردد[3]. با توجه به این مساله رویکرد متمرکز ابری در آینده کاربردی نخواهد بود زیرا انتظار می رود که تاخیر در ارتباطات عمدتا به دلیل اتصال میلیاردها دستگاه به اینترنت گسترش یابد. این گسترش تاخیرها تاثیر منفی بر پارامترهای کیفیت خدمات QoS[2]و کیفیت تجربه QoE[3] ایجاد می کند[1].

برای دستیابی به این هدف نیاز به مدیریت منابع کارآمد است .مدیریت منابع به دلیل وجود منابع متنوع در شبکه دارای چالشهای متعددی می باشد .چالش های کلیدی در رابطه با مدیریت منابع ابری شامل:


1- زمان بندی برای تقسیم موثر حجم کار بر روی منابع محاسباتی

2- معیارهای انتخاب منابع محاسباتی مناسب ترین حجم برای حجم کاری در یک زمان معین

3- نظارت برای ردیابی عملکرد منابع ابری در برابر توافقنامه های خدمات SLA[4]و اهداف کاربر

4- مقیاس بندی منابع برای افزودن یا حذف منابع ابری برای برآوردن نیازهای محاسباتی و ذخیره سازی حجم کاراست .

2 - خدمات سرور ابری (Cloud)
رایانش ابری یک روش نوین پردازش است که در آن منابع قابل گسترش و مجازی شده، به صورت یک سرویس پردازشی و از طریق شبکه های ارتباطی مانند شبکه های محلی و اینترنت عرضه می شود. محوریت این مدل، سرویس دهی به کاربر بر اساس تقاضا است.
این خدمات در سه حوزه ، خدمات ابری زیرساخت (IaaS[5
])، خدمات ابری سکو (PaaS[6]) و خدمات ابری نرم افزار (SaaS[7]) تقسیم بندی می شوند.
شرکت مخابرات ایران می تواند براساس نیاز مشتریان در لایه IaaS پایه ای ترین خدمات زیرساخت مانند فراهم سازی منابع از جمله پردازنده، حافظه، فضای ذخیره سازی و دیگر منابع را بر حسب نیاز مشتریان ارائه می دهد.
امکان دسترسی آسان به منابع و زیرساخت های رایانشی براساس میزان تقاضای کاربران به گونه ای مقیاس پذیر، بر بستر اینترنت با قابلیت پرداخت به میزان مصرف به صورت ساعتی از طریق ابر آسیاتک میسر می باشد.


3- مخابرات کوانتومی

انتقال حالت کوانتومی از یک نقطه به نقطه دیگر را مخابرات کوانتومی گویند. در مخابرات کوانتومی، اطلاعاتی که باید مخابره شوند، روی فوتون هایی سوار می شوند که هم می توانند در فضای آزاد و هم از طریق فیبرهای نوری کم تلف ارسال شوند. ایجاد، کنترل و اندازه گیری اسپین در ساختارهای نانو امکانات جدیدی برای الکترونیک و پردازش اطلاعات از جمله محاسبات و مخابرات کوانتومی فراهم می کند. در این مقاله بنیان ها و مفاهیم اساسی مخابرات کوانتومی شامل اطلاعات کوانتومی، درهم تنیدگی کوانتومی و تله پورت کردن ارائه می شود. در ادامه ساختار نیمه هادیی که پلاریزاسیون فوتون را به اسپین الکترون منتقل می کند و ذخیره سازی و دستیابی به اسپین الکترون را برای پردازش اطلااعات کوانتومی ممکن می سازد. تغییر راهبرد شبکه از حالت رادیویی و مایکرویو به تکنولوژی فیبر نوری و استفاده از قابلیت آن و از جمله اهداف محاجرت از مخابرات کلاسیک به مخابرات کوانتومی میباشد (4)


4- هوش مصنوعی [8]

هوش مصنوعی یکی از بهترین راه ها برای افزایش منابع فناوری است. بنابراین، صنعت مخابرات می تواند به طور قابل توجهی با دستیاران مجازی رشد کند،ب هطوریکه با چت بات ها و در نتیجه رضایت مشتری را تعیین می کنند.

استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی را می توان در صنایع مختلف پردازش کرد و در نتیجه به بهبود سودآوری کمک کرد. این ابزارها را می توان برای رفع نیازهای مشتری بهینه کرد و هوش مصنوعی در سراسر صنعت مخابرات را می توان بر این اساس بهینه کرد.

برخی از راه های کلیدی که هوش مصنوعی به صنعت مخابرات کمک کرده است شامل خدمات مشتری ، امنیت ، نکهداری پسش بینی و نگهداری شبکه است .

لذا با تکامل سریع فناوری ، صنعت مخابرات می بایست یه سمت آیندهای بهتر حرکت و در راستای ، پاسخگویی به خواسته های مشتریان در کمترین زمان حرکت نمود . زیرا این دگرگونی در حوزه دیجیتال و فناوری های نوین برای آینده کشور به ویژه حوزه ارتباطات و صنعت مخابرات میاله ای مهم و ضروری تلقی میشود

با توفیق الهی . 1403/2/27

Refrence :

[1] Premkumar, S., and A. N. Sigappi. "A Survey of Architecture, Framework and Algorithms for Resource Management in Edge Computing." EAI Endorsed Transactions on Energy Web 8.33 (2020): e15.

[2] Li, Songyuan, and Jiwei Huang. "Energy efficient resource management and task scheduling for iot services in edge computing paradigm." 2017 IEEE International Symposium on Parallel and Distributed Processing with Applications and 2017 IEEE International Conference on Ubiquitous Computing and Communications (ISPA/IUCC). IEEE, 2017.

[3] Wang, Nan. Resource Management for Edge Computing Systems. Diss. Queen's University Belfast, 2020.

[4] https://civilica.com/doc/52721/

[1] Internet of things

[2]Quality Of Service

[3]Quality of Experience

[4]Service Level Agree ment

[5] Infra as a Service

[6] Platform as a Service

[7] Software as a Service

[8] Artificial Intelligence