نمونه های از جوان محوری در سیره رسول خدا صلی الله علیه وآله
بسم الله الرحمن الرحیم
قرآن کریم می فرماید:« و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه و من رباط الخیل ترهبون به عدو الله و عدوکم... ، هرنیروی درقدرت دارید ، برای مقابله باآنها(دشمنان)، آماده سازید؛ و(همچنین) اسبهای ورزیده(برای میدان نبرد)، تا بوسیله آن ، دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید »(انفال/ 60 ).
کلمه قوه چه کلمه کوچک و پر معنائی است ، که نه تنها وسائل جنگی و سلاحهای مدرن هر عصری را در بر می گیرد، بلکه تمام نیروهای مادی و معنوی (تفسیر نمونه جلد 7 صفحه 222 ) ازقبیل نیروی اقتصادی ، سیاسی، فرهنگی ، مردان جنگی با تجربه و دارای سوابق جنگی و تشکیلات نظامی ، و... را شامل می شود.
بی شک یکی از مهم ترین مصادق «قوه» نیروی انسانی است ودربین نیروی انسانی جوانان می توانند نقش محوری داشته باشند ؛ زیرا هم ظرفیت پذیرش هرگونه آموزش را دارند (نهج البلاغه ، نامه 31 ) و هم توانایی مقابله با دشمن و انجام کارهای اجرایی را . لذا رسول خاتم(صلی الله علیه وآله ) با آن سیاست الهی ودرایت وحیانی که داشت ، به جوانان زیاد بهاء می داد ومی فرمود:« شمارا به نیکی با جوانان سفارش می کنم ؛ زیرا نرم ترین دل ها را دارند . به راستی که خداوند مرا بشارت دهنده وهشدار دهنده برانگیخت ، جوانان ، بامن پیمان بستند وپیران ، بامن مخالفت کردند»( پیامبراعظم ازنگاه قرآن واهل بیت ، ص 181 – 182 ).
1 ) مصعب جوان اولین نماینده رسول خدا(صلی الله علیه و آله ) درمدینه
باتوجه به اهمیت دادن به جوان ونیروی جوانان بود که آن حضرت ( بنابه درخواستی دونفر ازاهل مدینه)، اولین نماینده خویش را که برای تبلیغ دین وتعلیم قرآن ، به آنجا فرستاد آن هم در شهربزرگ و پراختلافی مثل مدینه ، جوانی کم سن وسالی بود به نام مصعب بن عمیر:« و کان فتی حدثا »( اعلام الوری باعلام الهدی (ط – الحدیثه) ، ص 139 ). درمدینه نیز جوانان ، بیشتر(و زودتر) ایمان آوردند .( بحارالانوار ، ج 19 ، ص 10 ).
2 ) جوان 21 ساله نخستین فرماندار مکه
پس از فتح مکه طولی نکشید که جنگ حنین پیش آمد ، رسول خدا(صلی الله علیه و آله ) وسربازانش باید از مکه خارج شده به سوی جبهه می رفتند. بنابراین ، برای اداره شهر بسیار حساس مکه ، که به تازگی از دست مشرکین خارج شده بود ، باید فرماندار ازهرجهت لایق و باتدبیر تعیین می شد. پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله) ازمیان همه یارانش ، جوان 21 ساله بنام «عتاب بن اسید» را برای این مسئولیت بزرگ انتخاب نمود.
حضرت جهت پیشگیری از اعتراض احتمالیی برخی از بزرگان مکه واصحابش در انتخاب این فرماندار، نامه نسبتا مفصلی خطاب به مردم مکه نوشت ودرپایان نامه چنین آمده است :« و لا یحتج محتج منکم فی مخالفته بصغر سنه فلیس الاکبر هو الافضل بل الافضل هو الاکبر ، کسی درنافرمانی از او به کمی سنش استدلال نکند ؛ زیرا مسن تر، شایسته تر نیست ، بلکه شایسته تر، بزرگ تر است .( بحارالانوار ، ج 21 ، ص 123 ).
3 ) جوان 18 ساله فرمانده نبرد با رومیان
پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله ) درروزهای آخر عمرخود مسلمانان را برای جنگ با کشورنیرومند روم ، آماده کرد. دراین سپاه عظیم تمام افسران ، فرماند هان وبزرگان از مهاجران وانصار، گرد آمده بودند. طبیعی است که فرماندهی چنین نیروی عظیم ، باید به لایق ترین فرد سپرده می شد ، رسول خدا(صلی الله علیه و آله ) که گفتارو کردارش اسوه است ، جوانی 18 ساله به نام « اسامه بن زید» را به فرماندهی تعیین نمود.
باتوجه به مطالب فوق ، به خوبی توجه ویژه آن حضرت به جوانان ، آشکار می شود ؛ لذا شایسته است که به جوانان فرصت و میدانی بیشتر داده شود تا توانمندی های شان به منصه ای ظهور برسانند و استعداد شان شکوفا نمایند. صد البته که پذیرش مسئولیت مخصوصا مسئولیت های بزرگ تربیت و خود سازی درست ، پیشاپیش آمادگی داشتن برای پذیرش و انجام آن را می طلبد .