بررسی آزمایشگاهی هیدرولیک و رسوب در آبگیر های کفی بعنوان گزینه مناسب برای آبگیری نیروگاههای برق آبی جریانی

نوع محتوی: طرح پژوهشی
Language: Persian
Document ID: R-1047444
Publish: 20 June 2018
دسته بندی علمی: مهندسی آب و هیدرولوژی
View: 325
Pages: 187
Publish Year: 1386

نسخه کامل Research منتشر نشده است و در دسترس نیست.

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Research:

Abstract:

آبگیر کفی از سازه های هیدرولیکی است که می تواند جایگزین مناسبی برای روشهای فعلی آبگیری  در رودخانه های کوهستانی )بخصوص برای نیروگاههای برق آبی جریانی) باشد. هزینه پایین ، نیاز به مراقبت کمتر وامکان انحراف صددرصد جریان رودخانه در زمان کم آبی از جمله مزایای آن است. ضمن اینکه بر خلاف روش معمولی احداث سدهای انحرافی ، رژیم طبیعی حرکت رسوب رودخانه حفظ می گردد.

آبگیرهای کفی سازه هائی هستند شامل یک سرریزبا ارتفاع کم که در عرض رودخانه ساخته شده ودر قسمت پائین دست آن (زیر شیب ) کانالی جهت انحراف آب رودخانه در نظر گرفته می شود.تمام این شرایط با بررسی توام هیدرولیکی و رسوب می تواند در جهت رفع مشکل آبگیری بخصوص سر شاخه ها بهترین گزینه باشد.

از جمله پارامترهای مهم طراحی در این سازه برآورد دبی انحراف در شرایط هیدرولیکی متفاوت می باشد. ازاین رو   هدف اصلی در این مطالعه تعیین ضریب دبی انحراف تحت اثر شیبها ودرصدهای متفاوت آشغالگیر با تکیه بر هیدرولیک رسوب می باشد.

برای رسیدن به این هدف ابتدا با استفاده از آنالیز ابعادی رابطه کلی بی بعد استخراج وسپس برای تعیین ضرایب این معادله ، آزمایشهای مختلفی انجام گرفت . این آزمایشها در فلومی به عرض 60 سانتی متر در آزمایشگاه هیدرولیک شهید چمران وبر روی مدل آشغالگیر که در آنها شیب ودرصد بازشدگی متفاوت بود انجام گرفت . تحت شرایط متفاوت هیدرولیکی ورسوب وبا بکاربردن داده های حاصل از این آزمایشها روابط متعددی مورد بررسی وبهترین رابطه انتخاب گردید. در نهایت نتایج این مطالعه نیز با نتایج محققین دیگر نیز مقایسه گردید.

 

پیش گفتار Research

در حال حاضر طرح های زیادی برای استفاده از منابع آب کشور در دست مطالعه است .از جمله این طرح ها نیروگاههای برق – آبی کوچک و متوسط از نوع جریانی هستند که معمولا" در مناطق کوهستانی ساخته می شوند.در حال حاضر آب مورد نیاز این نیروگاهها ازطریق احداث سدهای انحرافی انجام می گردد.  در این روش انحراف کل جریان در زمان کم آبی  غیر ممکن  می باشد و ضمن اینکه در اثر  تجمع رسوب دردهانه آبگیر  جریان کمتری به نیروگاه می رسد. علاوه بر این احداث سدهای انحرافی آنهم در مناطق کوهستانی هزینه های زیادی را به طرح تحمیل می کند.

گزینه مناسب در این شرایط ،آبگیر کفی است ،آبگیرهای کفی سازه هائی هستند شامل یک سرریزبا ارتفاع کم که در عرض رودخانه ساخته شده ودر قسمت پائین دست آن (زیر شیب ) کانالی جهت انحراف آب رودخانه در نظر گرفته می شود.تمام این شرایط با بررسی توام هیدرولیکی و رسوب می تواند در جهت رفع مشکل آبگیری بخصوص سر شاخه ها بهترین گزینه باشد.

آبگیر کفی سازه ای است که از تعدادی میله (آرماتور) معمولا" از جنس استیل و با شیبی که موجب تسهیل رانده شدن رسوباتی که توسط رودخانه حمل می گردند، تشکیل شده است .کانال عمود بر جهت جریان نیز به عنوان گالری انحراف ، جهت انتقال آب منحرف شده در زیر کف مشبک تعبیه می شود