نقش انواع سبکهای هویت و خودکارآمدی در پیشبینی بهزیستی روانشناختی
Publish place: Islam & Hwalth Journal، Vol: 4، Issue: 2
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 509
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IAHJ-4-2_003
تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1399
Abstract:
سابقه و هدف: توجه به صفات و حالات روانشناختی که بر سلامت، بهبود عملکرد و سازگاری دانشجویان موثر هستند، بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش انواع سبکهای هویت و خودکارآمدی در پیشبینی بهزیستی روانشناختی دانشجویان انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر توصیفی مقطعی از نوع همبستگی بود. در این پژوهش ۳۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران از ابتدای مهر تا پایان آبان ماه سال تحصیلی ۹۴-۱۳۹۳ به روش خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه جمعیتشناختی، مقیاس بهزیستی روانشناختی، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی و پرسشنامه سبکهای هویت برزونسکی انجام گرفت. برای تحلیل دادهها از شاخصهای آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS-۲۰ استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که بین نمره کل بهزیستی روانشناختی با خودکارآمدی (۰/۴۸ r=)، هویت اطلاعاتی (۰/۳۷ r=)، سبک هویت هنجاری (۰/۳۱ r=) و تعهد (۰/۲۳ r=) در سطح (۰/۰۱p<) رابطه مثبت معنادار و بین بهزیستی روانشناختی با سبک هویت سردرگم/ اجتنابی (۰/۱۳r=-) در سطح (۰/۰۵p<) رابطه منفی معنادار وجود دارد. همچنین خودکارآمدی، سبک هویت اطلاعاتی و سبک هویت هنجاری به صورت مثبت و مستقیم بهزیستی روانشناختی را پیشبینی مینمایند و هویت سردرگم/ اجتنابی منفی به صورت معکوس بهزیستی روانشناختی را پیشبینی مینماید.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد برنامههای مداخلهای و آموزشی مناسب به منظور بهبود نوع هویت و تسهیل فرآیند هویتیابی در دانشجویان تاثیرگذار میباشد. همچنین، آموزش مهارتهای مختلف و توسعه مراکز مشاوره دانشجویی با هدف افزایش خودکارآمدی و حالات روانشناختی مثبت در دانشجویان سودمند خواهد بود. لذا پیشنهاد میشود بر اساس نتایج چنین پژوهشهایی، برنامههای مداخلهای و آموزشی مناسب به منظور بهبود نوع هویت و تسهیل فرآیند هویتیابی و ارتقا خودکارآمدی در دانشجویان طراحی گردد.
Keywords:
Authors
پریسا کلاهی
گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
مریم عاقل مسجدی
گروه روانشناسی سلامت، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران.
سیده بیتا میرغفاری
گروه روانشناسی بالینی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران.
سهیلا رحمانی
گروه روانشناسی سلامت، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد البرز، دانشگاه آزاد اسلامی، البرز، ایران.
سمانه محمدپور
گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.