تحلیلی بر نگهداشت بافتهای سنتی و با ارزش و نقش آن در توسعه کالبدی روستاهای هدف گردشگری مطالعه موردی (روستاهای شهرستان گرگان)
Publish place: geography and human relationships، Vol: 3، Issue: 2
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 429
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GAHR-3-2_010
تاریخ نمایه سازی: 21 اردیبهشت 1400
Abstract:
حفظ و نگهداری بافتهای سنتی و با ارزش در روستاهای هدف گردشگری با انتقال ارزشهای موجود به شیوه پایدار برای نسل آینده و توسعه گردشگری ارتباط تنگاتنگی دارد. در طرحهای توسعه گردشگری؛ استفاده از طبیعت زیبا، سبکهای معماری سنتی و بهرهمندی از محصولات محلی؛ نقش مهمی در ایجاد اشتغال و فعالیت اقتصادی روستاییان ایفا میکند. پژوهش حاضر با هدف تحلیلی بر نگهداشت بافتهای سنتی و نقش آن در توسعه کالبدی دو روستای گردشگری زیارت و شاهکوه سفلی از توابع بخش مرکزی (دهستان استرآباد جنوبی) شهرستان گرگان انجام پذیرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل ۹۲۷ خانوار بوده و ۲۷۱ خانوار به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید. جمعآوری دادهها از طریق پرسشنامه محقق ساخته بوده و اعتبار آن با استفاده از نظر اساتید و متخصصان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ۸۵ درصد بدست آمد. نتایج حاصل از این پژوهش بدان معناست که رابطه معناداری میان حفظ و نگهداشت بافت سنتی روستاهای مورد مطالعه با توسعه کالبدی به دلیل افزایش قیمت اجاره بهای زمین، مسکن، واحدهای تجاری و تولیدی وجود ندارد و اقدامات موثری که باید در جهت و سمت و سوی حفظ، نگهداشت و احیای بافتهای سنتی و در نتیجه توسعه کالبدی روستا انجام پذیرد به طور اصولی و دقیق صورت نگرفته است. همچنین بین حفظ و نگهداشت بافتهای سنتی با گسترش گردشگری و رونق اقتصادی و بهبود مولفههای اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد بطوریکه ساکنان روستاها، دستگاههای دولتی، گردشگران وسازمانهای ذیربط نقش مهمی در حفظ و تعیین حریم بافتهای با ارزش و سنتی و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در روستاهای هدف گردشگری دارند و حفظ این بافتهای با ارزش نیازمند فرآیندی منظم از برنامهریزی و تصمیمگیری و اجرا میباشد و سبب توسعه کالبدی و گردشگری میشود.
Keywords:
Authors
زهره سلیمانی
کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه گلستان
بهمن صحنه
گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
علیرضا خواجه شاهکوهی
گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :