ترتیب تولد و هوش در فرزندان خانواده های دارای کودک کم توان ذهنی

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 304

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-2_022

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

Abstract:

زمینه و هدف: مطالعات نشان دادند که بین ترتیب تولد و میزان بهره هوشی، رابطه وجود دارد که در بیشتر پژوهش ها، برتری هوشی به نفع فرزندان اول است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط ترتیب تولد فرزندان با میزان بهره هوشی در خانواده های دارای فرزند کم ­توان ذهنی است. روش: پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و از حیث شیوه گردآوری داده­ها از نوع توصیفی- پس­رویدادی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی خانواده های دارای فرزند کم توان ذهنی شهر تبریز در سال ۱۳۸۴ بود. نمونه مورد مطالعه شامل ۱۹۴ خانواده از جامعه آماری ذکر شده بود که به روش نمونه گیری خوشه ­ای انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از یک پرسشنامه محقق­ساخته و آزمون هوش ریون جمع ­آوری شد. برای تحلیل داده ها نیز از روش همبستگی و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. یافته ها: نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین ترتیب تولد و بهره هوشی در خانواده های سه و چهار فرزندی، تفاوت معنادار وجود ندارد و تنها تفاوت معنا دار در خانواده های پنج فرزندی است (۰/۰۴p <). همچنین نتایج این بررسی به خوبی نشان داد که بین مرتبه سنی فرزندان و میزان بهره هوشی آنها ارتباط معنا داری وجود دارد. این تفاوت به گونه ای است که کودکان با مرتبه تولد اول دارای بالاترین میانگین، و گرو ه­های با مرتبه تولد دوم و سوم، دارای پایین­ ترین میانگین هوش­بهر هستند. نتیجه­ گیری: به طور خلاصه ناهمسو با نتایج این پژوهش و نظریه های ترتیب تولد که مدعی برتری هوشی به نفع فرزندان اول هستند، این موضوع در نتایج داده های این مطالعه مورد تایید قرار نگرفت؛ به عبارت دیگر اثرات ترتیب تولد، تابعی از اثرات حجم خانواده است و اثرات محض ترتیب تولد، تاثیری در هوش فرزندان ندارد.

Authors

یعقوب عبداله پور

Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Iran

غلامعلی افروز

Department of Psychology and Education of Exceptional Children, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Iran

سعید اکبری زردخانه

Department of Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

ثریا علوی نژاد

Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • White JM, Martin TF, Adamsons K. Family theories: An introduction. ...
  • Tran, T., Le, T. T. H., Nguyen, T. T., Pham, ...
  • Kanazawa S. Intelligence, birth order, and family size. Pers Soc ...
  • Baraheni MT. Preliminary research for normalizing Raven advanced matrices tests ...
  • Tran, T., Le, T. T. H., Nguyen, T. T., Pham, ...
  • Kanazawa S. Intelligence, birth order, and family size. Pers Soc ...
  • Baraheni MT. Preliminary research for normalizing Raven advanced matrices tests ...
  • نمایش کامل مراجع