بررسی پدیده زوال بلوط در درختان با ابعاد تاج مختلف در جنگل های زاگرس میانی (مطالعه موردی: ایلام)
Publish place: Ecology of Iranian Forests، Vol: 6، Issue: 12
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 216
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-6-12_002
تاریخ نمایه سازی: 15 مهر 1400
Abstract:
یکی از مهمترین عواملی که در تخریب و تغییر وضعیت جنگلهای ناحیه رویشی زاگرس نقش چشمگیری دارد، پدیدهی زوال بلوط است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سطح تاج درختان بر وضعیت خشکیدگی درختان بلوط در جنگلهای شهرستان سرابله (در استان ایلام) است. جهت بررسی روند خشکیدگی بلوط، از قطعات نمونه دائم استفاده شد. آماربرداری به روش تصادفی منظم با شبکه آماربرداری به ابعاد ۲۰۰×۱۵۰ متر و قطعات نمونه ۱۰ آری مستطیل شکل اجرا شد و ۸۰ قطعه نمونه برداشت شد (در ۱۲۰ هکتار منطقه مورد پژوهش). در هر قطعه نمونه اطلاعات شامل قطر بزرگ و کوچک تاج وضعیت خشکیدگی تاج درختان بلوط در پنج کلاسه برداشت شد. خشکیدگی تاج درختان بلوط به پنج کلاسه (خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم، سالم) تقسیم بندی شد. آماربرداری در دوره ترتیب در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۳ انجام شد. جهت بررسی تاثیر سطح تاج درختان بر روند وضعیت خشکیدگی درختان بلوط، از طبقات سطح تاج سه متر مربعی استفاده شد. از آزمون من وینتنی جهت مقایسه وضعیت خشکیدگی در دو دوره آماربرداری استفاده شد. نتایج نشان داد که در سال ۱۳۹۱ درصد درختان دارای خشکیدگی خیلی زیاد و زیاد (مجموع دو کلاسه)، ۶/۱۳ درصد بود و درصد درختان با خشکیدگی خیلی زیاد و زیاد در سال ۱۳۹۳ به ۴/۲۵ درصد افزایش یافته و در کل درصد درختان با خشکیدگی خیلی زیاد و زیاد ۸/۱۱ درصد افزایش یافته است. نتایج نشان داد که تغییرات درصد درختان در کلاسه های خشکیدگی معنی دار است. نتایج مقایسه وضعیت خشکیدگی درختان در کلاسه های سطح تاج نشان داد که بیشترین مقدار خشکیدگی درختان در سطح تاج دو متر مربعی و بیشترین درصد درختان سالم در کلاسه سطح تاج ۱۴ متر مربعی مشاهده شد و درختان با سطح تاج کوچکتر، بیشتر در معرض خشکیدگی بلوط قرار دارند. جهت مدیریت جنگلهای درگیر با پدیده زوال بلوط در استان ایلام و اجرای عملیاتهای احیایی این جنگلها، پیشنهاد می شود درختان با سطح تاج کوچکتر (یک تا هفت متر مربع) بیشتر مد توجه عملیاتهای پرورشی و احیایی قرار گیرند.
Keywords:
Oak Decline , Ilam , Middle Zagros , Crown Area , Decline Class , زوال بلوط , ایلام , زاگرس میانی , سطح تاج , کلاسه خشکیدگی
Authors
اصغر فلاح
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
مازیار حیدری
Kurdistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :