ارزیابی ژنوتیپ های باقلا (Vicia faba L.) با استفاده از شاخص های تحمل به خشکی و روشهای آماری چند متغیره
Publish place: Journal of Crop Breeding، Vol: 10، Issue: 27
Publish Year: 1397
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 217
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
Export:
Document National Code:
JR_JCB-10-27_001
Index date: 9 October 2021
ارزیابی ژنوتیپ های باقلا (Vicia faba L.) با استفاده از شاخص های تحمل به خشکی و روشهای آماری چند متغیره abstract
به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های باقلا و ارزیابی شاخص های تحمل به تنش خشکی، آزمایشی با ۱۶ ژنوتیپ در قالب طرح کرت های خرد شده با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد انجام شد. آبیاری به عنوان عامل اصلی، شامل سطوح نرمال و تنش خشکی و ژنوتیپ به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس ساده برای عملکرد در شرایط نرمال (N)، عملکرد در شرایط تنش خشکی (S)، شاخص های تحمل به تنش (TOL)، میانگین بهره وری متوسط (MP)، شاخص حساسیت (SSI)، میانگین هندسی (GMP)، شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص تحمل به تنش اصلاح شده (K۱STI) و میانگین هارمونیک ((HM نشان داد که اثر ژنوتیپ برای این پارامترها در سطح یک درصد (P ˂ ۰.۰۱) معنی دار بود. لذا، انتخاب براساس شاخص های MP، GMP، TOL و HMمنجر به انتخاب ژنوتیپ های برتر از لحاظ عملکرد در هر دو شرایط نرمال و تنش شد. در تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ ها به سه گروه تقسیم شدند. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که حدود ۲/۷۳ درصد از تغییرات کل داده ها توسط مولفه اول توجیه و این مولفه همبستگی مثبت و بالایی با صفت عملکرد دانه در شرایط نرمال، عملکرد در شرایط تنش، شاخص های MP، GMP، STI، K۱STI و HM نشان داد، در حالیکه، همبستگی مثبت و پایینی با TOL و SSI داشت. عملکرد در شرایط نرمال دارای همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد در شرایط تنش و کلیه شاخصهای تحمل به خشکی در سطح احتمال یک درصد بود. این صفت دارای بیشترین همبستگی مثبت با شاخص K۱STI (r=۰.۹۹۵) بود. به طورکلی، میتوان بیان داشت که شاخص میانگین هندسی، بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با صفات عملکرد دانه در شرایط نرمال و تنش دارا بود و براساس آن می توان گزینش ژنوتیپ های برتر را انجام داد.
ارزیابی ژنوتیپ های باقلا (Vicia faba L.) با استفاده از شاخص های تحمل به خشکی و روشهای آماری چند متغیره Keywords:
Cluster Analysis , Drought Stress , Drought Tolerance Indices , Faba Been , Principal , Component Analysis , تنش خشکی , باقلا , شاخص تحمل خشکی , تجزیه خوشه ای , تجزیه مولفه های اصلی
ارزیابی ژنوتیپ های باقلا (Vicia faba L.) با استفاده از شاخص های تحمل به خشکی و روشهای آماری چند متغیره authors
بهزاد بسحاق
Graduated M.Sc. of Agronomy and plant breeding
حسین آسترکی
Researcher of Plant Improvement Agriculture Natural Resources Research
پیام پزشکپور
Research assistant, Seed and Plant Improvement Department
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :