جداسازی و شناسایی باکتری های حل کننده پتاسیم از ریزوسفر گیاهان مختلف منطقه نیشابور و تعیین پتانسیل آنها برای افزایش رشد و نمو ذرت
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 352
This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EJSMS-11-2_003
تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1400
Abstract:
سابقه و هدف: پتاسیم به همراه نیتروژن و فسفر از عناصر پر نیاز گیاهان است که در فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاه نقش بسزایی دارد. بخش زیادی از پتاسیم خاک در ساختمان کانی های سیلیکاته از جمله میکاها قرار دارد و غیر قابل دسترس برای گیاه است. استفاده از باکتری های حل کننده پتاسیم به عنوان کودهای زیستی از روش های بیولوژیکی تامین پتاسیم برای گیاه است. در نتیجه پژوهش حاضر با هدف جداسازی، انتخاب و شناسایی گونه برتر باکتری های حل کننده پتاسیم و همچنین اثر تلقیح آن بر رهاسازی پتاسیم از کانی بیوتیت و بر عملکرد گیاه ذرت انجام شد.مواد و روش ها: در تحقیق حاضر تعداد ۱۵ جدایه از باکتری های ریزوسفری پنج گیاه مختلف (گندم، گوجه فرنگی، یونجه، ذرت و ریحان) جداسازی و خالص سازی شدند. تعیین توانایی حل کنندگی پتاسیم جدایه ها در دو بخش به صورت جداگانه انجام شد. در بخش اول توانایی حل کنندگی پتاسیم توسط جدایه های باکتریایی در محیط کشت الکساندروف مایع در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل ۱۵ جدایه باکتری و ۳ زمان انکوباسیون (۷، ۱۴ و ۲۱ روز) بودند. بخش دوم پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی جهت ارزیابی تاثیر جدایه های انتخابی باکتری های حل کننده پتاسیم بر رشد گیاه ذرت رقم سینگل کراس ۶۴۰ در یک خاک با کلاس بافتی لوم شنی انجام شد. تیمار های آزمایش شامل شاهد مثبت (کود سولفات پتاسیم (SK))، شاهد منفی (خاک بدون کود (S))، ۲۵۰۰ میلی گرم در کیلوگرم بیوتیت (SM۱)، ۵۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم بیوتیت (SM۲)، جدایه B۵ + SM۱ (SM۱B۵)، جدایه B۱۱ + SM۱ (SM۱B۱۱)، جدایه B۱۳ + SM۱ (SM۱B۱۳)، جدایه B۵ + SM۲ (SM۲B۵)، جدایه B۱۱ + SM۲ (SM۲B۱۱)، و جدایه B۱۳ + SM۲ (SM۲B۱۳) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار JMP ۸ و مقایسه میانگین داده ها با استفاده از آزمون توکی در سطح احتمال ۵ درصد انجام شد و نمودارها با نرم افزار اکسل رسم شد. یافته ها: نتایج بخش اول نشان داد که بیشترین آزادسازی پتاسیم (۴/۱۶ میلی گرم در لیتر) و کمترین pH (۰۴/۳) مربوط به جدایه B۱۱ پس از ۲۱ روز انکوباسیون مشاهده شد. نتایج بخش دوم نشان داد که بیشترین غلظت پتاسیم توسط اندام هوایی (۸۱/۲ درصد) و ریشه (۹۵۶/۰ درصد) به ترتیب در تیمار کود سولفات پتاسیم (شاهد مثبت) و SM۲B۱۱ ملاحظه شد. ارتفاع، شاخص سبزینگی و وزن خشک ریشه گیاه در تیمارهای دارای جدایه های انتخابی نسبت به شاهد بیشتر بود. بر اساس نتایج حاصله جدایه B۱۱ به عنوان جدایه برتر انتخاب شد. در نهایت جدایه برتر با استفاده از تعیین ردیف بازهای آلی ژن ۱۶SrRNA شناسایی و ۳۷/۹۹ درصد با باکتری Paenibacillus stellifer شباهت داشت.نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد که باکتری های حل کننده پتاسیم توانایی آزادسازی پتاسیم از کانی بیوتیت را در دو بخش آزمایشگاهی و گلخانه ای دارند. در هر دو مطالعه انجام شده جدایه B۱۱ (Paenibacillus stellifer) بیشترین تاثیر را در آزادسازی پتاسیم معدنی از کانی بیوتیت داشته است. بنابراین کاربرد آن به عنوان کود زیستی می تواند مدنظر قرار گیرد.
Keywords:
Authors
اعظم محمدزاده
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
امیر لکزیان
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
علیرضا کریمی
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
سیدسجاد حسینی
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :