سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مشارکت مردمی در استحصال و بهره برداری از منابع آب در کشاورزی(مطالعه موردی شهر مجن )

Publish Year: 1385
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,357

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

WRM02_185

Index date: 24 July 2006

مشارکت مردمی در استحصال و بهره برداری از منابع آب در کشاورزی(مطالعه موردی شهر مجن ) abstract

مجن یا ماسوله کویر یکی از زیر حوضه های آبریز شهرستان شاهرود دارای وسعتی در حدود ٣٩٩ کیلومتر مربع است . در مجن تملک آب و زمین مزروعی از جایگاه و منزلت اجتماعی بالایی برخوردار است . بیشترین نیروی فعال در بخش کشاورزی فعال هستند و افراد بیکار برای مهاجرت از خود مقاومت نشان میدهند و با قیمت زیاد سعی دارند خود را به آب و زمین کشاورزی وصل نمایند و همین علتی برای افزایش غیر متعارف قیمت آب و زمین در منطقه شده است . تشکیل شرکت سهامی آبیاری مجن از سال ١٣٤١ به عنوان یک سازمان رسمی ،کار جمعی ، نشانه توسعه یافتگی اجتماعی و داشتن انعطاف برای پذیرش تشکلهای مشارکتی مشابه و متعالی تر می باشد . نمونه بارز دیگر تشکلهای موجود حول محورچاههای عمیق ویا ذخیره آبهای اضا فه زمستانه در تورکینستهای احداثی است . از نظر شیوه بهره برداری منابع آب دشت مجن را میتوان به سه گروه اصلی تقسیم کرد . -١ منابع اب قدیمی یا سنتی شامل رودخانه چشمه ها و قنوات -٢ منابع اب جدید یا چاههای عمیق -٣ تورکینست و بندهای ذخیره ای سیلابها و اب مازاد در فصول غیر کشاورزی در نظام بهره برداری از منابع آب سنتی دشت مجن شامل رودخانه ها و قنوات در قالب شرکت سهامی ، به امر بهره برداری از رودخانه اصلی مجن یعنی رودخانه پیش ده و قنوات میپردازد . کادر بهره برداری مرکب از مدیر عامل و افرادی به عنوان میراب بوده که کار تقسیم آب بین حقابه داران و نگهداری و مرمت تاسیسات و شبکه آبیاری را بعهده دارند میزان مالکیت حقابه داران بر حسب واحد محلی و زمان بر روی کارتهای مخصوص مشخص و مبنای دریافت آب از گروه میرابی میباشد . چاهها تحت مالکیت یک یا چند نفر و در مواردی بیش از ٤٠ نفر نیز میباشد در این مورد یک نفر به عنوان مدیر عامل مسئولیت مدیریت بهره برداری از چاه را به عهده دارد . نمونه بارز تشکلهای اخیرد رخصوص ذخیره آبهای اضافه زمستانه و سیلاب در تورکینستهای احداثی میباشد و سهامداران در آب رودخانه نیز سهیم هستند با دقت نظر در این روشها میتوان الگویی مناسب را برای دیگر مناطق مشابه ارائه داد .

مشارکت مردمی در استحصال و بهره برداری از منابع آب در کشاورزی(مطالعه موردی شهر مجن ) Keywords:

مجن , حقابه , میراب - تورکی نست - مشارکت . منابع آب

مشارکت مردمی در استحصال و بهره برداری از منابع آب در کشاورزی(مطالعه موردی شهر مجن ) authors

سید محمود موسوی نژاد

کارشناس ارشد پژوهشی تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
- سازمان جنگلها و مراتع کشور، طرح اجرایی طرح تعادل ...
جگل و مرتع، 1378 مجله، شماره 44و45 ...
مدیریت آبخیزداری، 1375، مطالعات شناسایی توجیهی حوزه آبخیز مجن تاش ...
مدیریت آبخیزداری، 1375، مطالعات شناسایی توجیهی حوزه آبخیز مجن تاش ...
مدیریت آبخیزداری، 1375، مطالعات شناسایی توجیهی حوزه آبخیز مجن تاش ...
مدیریت آبخیزداری، 1375، مطالعات شناسایی توجیهی حوزه آبخیز مجن تاش ...
مدیریت آبخیزداری، 1375، مطالعات شناسایی توجیهی حوزه آبخیز مجن تاش ...
مطالعات اب و خاک اداره امور اب شهرستان شاهرود ...
مهندسین مشاور نشتاک، 1377، بازنگری مطالعات طراحی و تهیه نقشه ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "مشارکت مردمی در استحصال و بهره برداری از منابع آب در کشاورزی(مطالعه موردی شهر مجن )" توسط سید محمود موسوی نژاد، کارشناس ارشد پژوهشی تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان نوشته شده و در سال 1385 پس از تایید کمیته علمی دومین کنفرانس مدیریت منابع آب پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله مجن – حقابه – میراب - تورکی نست - مشارکت . منابع آب هستند. این مقاله در تاریخ 2 مرداد 1385 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2357 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که مجن یا ماسوله کویر یکی از زیر حوضه های آبریز شهرستان شاهرود دارای وسعتی در حدود ٣٩٩ کیلومتر مربع است . در مجن تملک آب و زمین مزروعی از جایگاه و منزلت اجتماعی بالایی برخوردار است . بیشترین نیروی فعال در بخش کشاورزی فعال هستند و افراد بیکار برای مهاجرت از خود مقاومت نشان میدهند و با قیمت زیاد سعی ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی کشاورزی عمومی طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله مشارکت مردمی در استحصال و بهره برداری از منابع آب در کشاورزی(مطالعه موردی شهر مجن ) با 10 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.