بررسی ارتباط بین نگرش و التزام عملی به نماز و اضطراب مرگ در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه
Publish place: Iranian Journal of Psychiatric Nursing، Vol: 7، Issue: 6
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 189
This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-7-6_003
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
Abstract:
مقدمه: نارسایی مزمن کلیه وضعیتی تنش زا است و مبتلایان به این بیماری بدلیل شرایط استرس آور جسمی و روحی خود با ترس از مرگ مواجهه هستند. مطالعات نشان داده اند نماز با آرامش بیشتر و کاهش سطح اضطراب و تنش در بیماران همراه است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه بین نگرش و التزام عملی به نماز و سایر تعیین کننده ها با اضطراب مرگ در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه بود.
روش کار: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، ۱۸۰ بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به بیمارستان های دارای بخش دیالیز شهر کاشان در سال ۱۳۹۷ به روش نمونه گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل: پرسشنامه اطلاعات زمینه ای، نگرش و التزام عملی به نماز و اضطراب مرگ تمپلر بودند. داده ها در نسخه ۱۶ نرم افزار SPSS و با استفاده از مدل رگرسیون خطی به صورت تک متغیره و چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین سن نمونه های تحت مطالعه ۶۶/۱۳ ± ۹۵/۵۵ سال، %۸۳ بیماران ساکن شهر و %۷۲ نمونه ها علاوه بر نارسایی کلیه به سایر بیماری ها نیز مبتلا بودند. میانگین نمره اضطراب مرگ در بیماران تحت مطالعه ۱۱/۳ ± ۵۶/۷ (در حد متوسط) بود. در این مطالعه همبستگی معکوس و معنی دار بین نمره سن و نمره نگرش و التزام عملی به نماز با نمره اضطراب مرگ وجود داشت به ترتیب (۱۶۶/۰ - = r ، ۱۴۸/۰ - = r). در تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون خطی به روش تک متغیره به ترتیب متغیرهای محل زندگی در روستا، سن بیشتر، عدم ابتلا همزمان به سایر بیماری ها و نگرش و التزام به نماز بطور معنی داری با کاهش اضطراب مرگ همراه بودند. در روش آنالیز چند متغیره به ترتیب متغیرهای محل زندگی، ابتلا همزمان به سایر بیماری ها و سن به عنوان پیشگویی کننده های اضطراب مرگ بودند.
نتیجه گیری: اگرچه برخی از تعیین کننده های اضطراب مرگ مثل سن را نمی توان تغییر داد اما مداخلاتی مثل حمایت و مراقبت بیشتر در مورد برخی تعیین کننده ها، بخصوص در بیماران کلیوی که دارای سایر بیماریها نیز هستند و همچنین تشویق بیماران به نماز و دعا می تواند اضطراب مرگ بیماران کلیوی را کاهش دهد.
Keywords:
Authors
مصطفی غلامی
Mostafa, Gholami, Phd candidate of Nursing , Nursing Care Research Center (NCRC), School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
پروانه عسگری
۲- Ph.D candidate of Nursing, School of N Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
سید سجاد حسینی نصرآبادی
Kashan University of medical sciences
زهره سادات
Trauma Nursing Research Center, School of Nursing and Midwifery, Kashan University of medical sciences, Kash
فرزانه صابری
Assistant Professor, School of Nursing and Midwifery, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :