نقش فراشناخت و حل مساله در پیش بینی بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان دختر و پسر شهر اصفهان
Publish place: New educational approaches، Vol: 7، Issue: 1
Publish Year: 1391
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 222
این Paper فقط به صورت چکیده توسط دبیرخانه ارسال شده است و فایل کامل قابل دریافت نیست. برای یافتن Papers دارای فایل کامل، از بخش [جستجوی مقالات فارسی] اقدام فرمایید.
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_NEAU-7-1_005
Index date: 29 December 2021
نقش فراشناخت و حل مساله در پیش بینی بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان دختر و پسر شهر اصفهان abstract
در تعلیم و تربیت فراشناخت به معنی آگاهی فرد از فرایندهای شناختی اش و ارزیابی و نظارت بر تفکر خویش به هنگام حل مساله است. فراشناخت به عنوان راهبردهای برنامه ریزی و تغییر شناخت رابطه ی نزدیکی با حل مساله دارد (نپتریچ و دیگروت، ۱۹۹۰). تعریف گوناگونی از حل مساله ارائه شده است که یکی از آنها از هپنر (۱۹۸۷) است. او حل مساله را مجموعه واکنش های رفتاری، شناختی و هیجانی فرد می داند که در هنگام برخورد با مسائل روزانه و به منظور سازگاری با کنش های درونی و بیرونی بروز می کنند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین مولفه های فراشناخت و ابعاد حل مساله با بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان بود. به این منظور، از بین جامعه آماری دانش آموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان شهر اصفهان، تعداد ۹۷ دانش آموز (۵۰ دختر و ۴۷ پسر ) با دامنه سنی ۱۴ تا ۱۸ سال به روش تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه فراشناخت حالت دانش آموزان (اونیل و عابدی، ۱۹۹۶)، پرسش نامه حل مساله هپنر و پترسون (۱۹۸۲) و مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (۱۹۸۹) را تکمیل نمودند. تحلیل یافته ها نشان داد که مولفه های فراشناختی رابطه مثبت و معنادار (در دخترها: ۴۷/۰ = r، ۰۰۱/۰>P و در پسرها: ۴۹/۰= r، ۰۰۱/۰ >P) و ابعاد حل مساله رابطه منفی و معناداری (در دخترها:۷۲/۰- = r، ۰۰۱/۰ >P و در پسرها ۶۴/۰- = r، ۰۰۱/۰ >P) با بهزیستی روان شناختی دانش آموزان دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام نشان می دهد که از بین مولفه های فراشناختی، آگاهی در دختران وخودبازبینی در پسران و از بین مولفه های حل مساله به ترتیب در دخترها اعتماد به حل مساله و کنترل شخصی و در پسرها سبک گرایش اجتناب، بیشترین توان پیش بینی بهزیستی روانی را داشته است. بر اساس یافته های پژوهش به نظر می رسد دانش آموزان دختری که در هنگام برخورد با مشکلات و تکالیف یادگیری از فرایند تفکر خویش آگاه بوده و همچنین به توان خود در حل مشکلات اعتماد بیشتری دارندو دانش آموزان پسری که به هنگام برخورد با موضوع یادگیری عملکرد خویش را بازبینی و اصلاح کرده و از سبک اجتنابی کمتر استفاده می کنند، احساس سلامت روان بیشتری داشته و سطح سازگاری بالاتری در برخورد با تکالیف از خود نشان داده اند.
نقش فراشناخت و حل مساله در پیش بینی بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان دختر و پسر شهر اصفهان Keywords:
نقش فراشناخت و حل مساله در پیش بینی بهزیستی روان شناختی در دانش آموزان دختر و پسر شهر اصفهان authors
حمید کاظمی
استادیارگروه روان شناسی، دانشگاه اصفهان
فهیمه کشاورزیان
کارشناس روان شناسی صنعتی و سازمانی، دانشگاه اصفهان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :