تعیین شدت فرسایش و رسوب زایی اراضی در حوزه آبخیز تهم چای با استفاده از مدل پسیاک و GIS

Publish Year: 1385
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 137

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SEPEHR-15-60_005

تاریخ نمایه سازی: 14 بهمن 1400

Abstract:

یکی از بزرگترین مشکلات منابع طبیعی، مسئله فرسایش خاک است. با از دست رفتن خاک مهمترین منبع تولید مایحتاج بشر از بین می رود که جبران این امر غیرممکن است. جهت شناسایی دقیق عوامل تخریب خاک نیاز به اطلاعات پایه دقیق می باشد، امروزه وجود سیستم های ابزار دقیق و مد های مختلف این توانایی و ابزار را در اختیار انسان قرار داده اند که بتوان با استفاده از آن اطلاعات پایه را ذخیره و درصورت نیاز بازیابی نمود. در این مقاله با استفاده از مدل پسیاک (P.S.I.A.C) و قابلیت های سیستم GIS اراضی زیرحوزه آبخیز تهم چای از نظر فرسایش و رسوب زایی مورد ارزیابی و بررسی قرارمی گیرند. بدین منظور از تلفیق مدل پسیاک  ((P.S.I.A.C و GIS میزان شدت فرسایش و مقدار رسوب تولید شده را در حوزه ها می توان برآورد نمود. با توجه به اینکه نقشه های توپوگرافی، شیب، جهت و زمین شناسی در تعیین واحدهای همگن کاربرد دارند، لذا این داده ها بصورت لایه های اطلاعاتی وارد محیط سیستم (GIS) شده و بعد از پردازش و ساماندهی آنها با توجه به مدل پسیاک اقدام به رده بندی و امتیازدهی به هر یک از عوامل موثر در شدت فرسایش و رسوب زایی گردید. درنهایت با جمع بندی امتیازات هر یک از این لایه ها، امتیاز نهایی استخراج و براین اساس شدت فرسایش و رسوب زایی اراضی منطقه مورد مطالعه تعیین گردید.     براساس نتایج بدست آمده از این تحقیق و تجربیات قبلی انجام شده، این روش در مناطقی که از نظر شدت فرسایش و رسوبزایی در حد کم تا خیلی کم هستند قابل استفاده می باشد. همچنین در مقایسه میزان رسوب بدست آمده با میزان واقعی اندازه گیری شده در ایستگاه هیدرومتری پالتی، واقع در خروجی حوزه مشاهده گردید که نتیجه بدست آمده، همخوانی مناسبی با ارقام اندازه گیری شده دارد.

Authors

پرویز عبدی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات منابع طبیعی استان زنجان

محمدرضا حسنلو

کارشناس ارشد آبخیزداری دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • ۱ - احمدی، حسن، ژئومورفولوژی کاربردی، جلد اول، انتشارات دانشگاه ...
  • ۲ - رفاهی ،حسینقلی، فرسایش آبی وکنترل آن، انتشارات دانشگاه ...
  • ۳ - روی، سودیپ، تعیین حساسیت مناطق به فرسایش حوزهآبخیزدماوند، ...
  • ۴ - نیک کامی، داود، بازنگری در روش کاربردهای مطالعاتی ...
  • Bennett.H.H.(۱۹۳۹).Soil Conservation.Mc-Graw-Hill Book Company ...
  • نمایش کامل مراجع