سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی نظام معماری و تناسبات هندسی نما و حیاط مرکزی خانه های سنتی کاشان (مورد مطالعه: ده خانه تاریخی دوره قاجار شهر کاشان)

Publish Year: 1400
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 525

This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_CIAUJ-6-2_006

Index date: 13 April 2022

بررسی نظام معماری و تناسبات هندسی نما و حیاط مرکزی خانه های سنتی کاشان (مورد مطالعه: ده خانه تاریخی دوره قاجار شهر کاشان) abstract

استفاده از پیمون و هندسه در طراحی ساختمان ها از گذشته در معماری ایران رواج داشته است. در معماری مرکز فلات ایران، خانه از اجزای گوناگونی تشکیل شده است که از مهم ترین آن ها می توان به حیاط مرکزی اشاره کرد. خانه های واقع در محدوده تاریخی شهر کاشان نیز از این امر مستثنی نیست و اکثر قریب به اتفاق آن ها حیاط مرکزی دارند که بر اساس مطالعات انجام شده، این حیاط ها بر اساس هندسه و تناسبات شکل گرفته اند. هدف از این پژوهش، استخراج نظام های معماری و تناسبات هندسی به-کار گرفته شده در طراحی حیاط مرکزی خانه های تاریخی کاشان و بررسی میزان فراوانی آن ها است. این پژوهش بر پایه روش تحلیل نظام های معماری و تناسبات هندسی، حیاط مرکزی و جداره های مشرف به آن را در ده خانه تاریخی کاشان مورد تجزیه وتحلیل قرار داده است. ابتدا با بررسی نظام های معماری و تناسبات هندسی، سه نظام معماری چهار و پنج و شش و سه تناسب هندسی √۲، √۳ و √۴ به عنوان اصول هندسی شاخص برگزیده می شوند؛ سپس با توجه به این اصول، نقشه حیاط مرکزی ده خانه دوره قاجاریه کاشان، مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرند. نتایج این پژوهش نشان می دهند که در طراحی و ساخت حیاط خانه های کاشان از نظام های معماری و تناسبات هندسی یادشده با فراوانی متفاوت استفاده شده است. نظام معماری چهار و شش با فراوانی ۱۵ و تناسب √۳ با فراوانی ۹ بیشترین کاربرد را داشته اند و حیاط خانه عباسیان با بهره گیری از ۱۴ نظام معماری و تناسب هندسی، غنی ترین خانه به لحاظ به کارگیری اصول هندسی محسوب میشود.

بررسی نظام معماری و تناسبات هندسی نما و حیاط مرکزی خانه های سنتی کاشان (مورد مطالعه: ده خانه تاریخی دوره قاجار شهر کاشان) Keywords:

بررسی نظام معماری و تناسبات هندسی نما و حیاط مرکزی خانه های سنتی کاشان (مورد مطالعه: ده خانه تاریخی دوره قاجار شهر کاشان) authors

حمیدرضا فرشچی

University of Kashan

مرتضی مجیدی

University of Kashan