بررسی مقایسه‎ای روابط معنایی، ساختار شکلی و سیستم مدیریت اصطلاحنامه‎های فنی مهندسی و نما

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 128

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-22-3_009

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

Abstract:

هدف: اصطلاحنامه‎ها به‎عنوان ابزارهای کمکی بازیابی اطلاعات نقش مهمی در بهینه‎سازی جستجوها در پایگاه‎های اطلاعاتی علوم دارند و تالیف و انتشار آن‎ها مستلزم برخورداری از شرایطی استاندارد است. پژوهش حاضر، به بررسی مقایسه‎ای روابط معنایی، ساختار شکلی و سیستم مدیریت اصطلاحنامه‎های فنی و مهندسی و نما بر اساس استاندارد ANSI/NISO z۳۹.۱۹ ۲۰۰۵ می‎پردازد. روش: پژوهش حاضر به روش ارزیابانه انجام شده و از نوع کاربردی است. جامعه پژوهش شامل آخرین ویرایش اصطلاحنامه‎های فنی مهندسی و نما است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش سیاهه‎وارسی است که در فضای نرم‎افزار اکسل در ۴ بخش روابط معنایی، ساختار شکلی، نحوه ارائه و سیستم مدیریت اصطلاحنامه بر اساس بندهای موجود در استاندارد ANSI/NISO z۳۹.۱۹ ۲۰۰۵ تنظیم شده است. از آمار توصیفی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. یافته‎ها: یافته‎های پژوهش نشان داد که میانگین رعایت استاندارد در روابط معنایی اصطلاحنامه فنی و مهندسی  ۵/۹۷ درصد و در اصطلاحنامه نما ۹۳ درصد است. در بخش ساختار شکلی میزان رعایت استانداردها در دو اصطلاحنامه مذکور به ترتیب ۸۶ درصد و ۹۷ است. در نحوه ارائه اصطلاحنامه میزان برخورداری دو ابزار از استانداردها به ترتیب ۵/۵۴ درصد و ۵۷ درصد و در سیستم مدیریت، دو اصطلاحنامه یاد شده  به میزان ۱۴ درصد و ۱۸ درصد استانداردهای مذکور را رعایت کرده‎اند. می‎توان نتیجه گرفت که میزان رعایت استانداردها در بخش روابط معنایی و ساختار شکلی اصطلاحنامه‎ها مطلوب است. کمترین میزان رعایت استانداردها، در سیستم مدیریت اصطلاحنامه و سپس در بخش نحوه ارائه بوده است. اصالت/ارزش: با توجه به اینکه اصطلاحنامه‎ها یکی از منابع اطلاعاتی مهم در امر بازیابی اطلاعات در عصر حاضر هستند و تهیه و تدوین آن‎ها، برنامه‎های مدون و سرمایه‎گذاری‎های بسیاری را می‎طلبد، انجام پژوهش‎هایی که کیفیت اصطلاح‎نامه‎ها را بر اساس استانداردهای نوین بسنجد، ضروری به نظر می‎رسد. ارزش مقاله حاضر در نشان دادن ضعف اصطلاحنامه‎ها در سیستم مدیریت اصطلاحنامه و در نحوه ارائه اصطلاحات و نیاز به استفاده از ابزارهای نو برای بازنمایی است.  

Keywords:

Thesauri , Controlled vocabularies , ANSI /NISO Z ۳۹.۱۹ -۲۰۰۵ , Engineering Thesaurus , NAMA thesaurus , ساختار شکلی , روابط معنایی , نحوه ارائه اصطلاحنامه , سیستم مدیریت اصطلاحنامه , ارزیابی , استاندارد ANSI/NISO z۳۹.۱۹ ۲۰۰۵ , اصطلاحنامه علوم و فنون , نما

Authors

مریم کازرانی

گروه کتابداری پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • American National Standards Institute/National Information Standards Organization (ANSI/NISO) (۲۰۰۵). Guidelines ...
  • Shiri, A. A. & Revi, C. (۲۰۰۰). Thesauri on the ...
  • بهشتی، ملوک‎السادات (۱۳۷۷). اصطلاحنامه نما: نظام مبادله اطلاعات علمی و ...
  • بهشتی، ملوک‎السادات (۱۳۸۲). اصطلاحنامه فنی مهندسی. تهران: مرکز اطلاعات ...
  • حسینی‎زاده، آنسه (۱۳۸۳). مسائل اصطلاحنامه‎سازی در ایران از دیدگاه تهیه‎کنندگان ...
  • خسروی، فریبرز (۱۳۸۵). اصطلاحنامه فرهنگی سه‎زبانه فارسی انگلیسی ...
  • رهادوست، فاطمه؛ کازرانی، مریم و ابراهیم‎پور، مهدی (۱۳۸۴). اصطلاحنامه پزشکی ...
  • فرشچی، معصومه (۱۳۸۴). بررسی تطبیقی رده تاریخ در اصفا و ...
  • کازرانی، مریم (۱۳۷۸). ارزیابی اصطلاحنامه‎های فارسی با استاندارد ایزو ۲۷۸۸. ...
  • کازرانی، مریم؛ اسدی‎گرکانی، فاطمه و رهادوست، فاطمه (۱۳۷۹). ارزیابی اصطلاحنامه‎های ...
  • نجات، سحرناز؛ صدیقی، ژیلا؛ غلامی، ژاله و مجدزاده، سیدرضا (۱۳۸۷). ...
  • نمایش کامل مراجع