ارزیابی قابلیت های جست وجوی نرم افزارهای علوم اسلامی (قرآن، حدیث، فقه و احکام) شهر قم

Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 98

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-19-3_007

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

Abstract:

هدف: پژوهش حاضر به دنبال ارزیابی قابلیت جست وجوی نرم­افزارهای علوم اسلامی شهر قم در  سه حوزه قرآن، حدیث، فقه و احکام بر اساس معیارهای استخراج شده از منابع معتبر انگلیسی و فارسی است. روش: این پژوهش به روش ارزیابانه و با استفاده از ۹۱ گویه در دو بخش خصیصه­های جست وجو و ویژگی های مربوط به نتایج جست وجو صورت گرفته است. ابزار استفاده شده در این پژوهش، سیاهه وارسی محقق ساخته بوده است. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت نرم­افزارهای علوم اسلامی شهر قم از نظر رعایت گویه­های مربوط به جست وجو در مقیاس لیکرت ضعیف (۰۱/۲) است. برترین نرم­افزارها در دسته­های قرآن، حدیث، فقه و احکام از نظر قابلیت­های جست وجوی آنها به ترتیب جامع­التفاسیر نور، معجم موضوعی بحارالانوار و نورالفقاهه ۳، و ضعیف­ترین نرم­افزارها در این دسته­بندی به ترتیب ترنم وحی، معجم احادیث الامام المهدی (عج) و رساله بود. امتیاز قابلیت­ جست وجوی نرم افزارها در مقیاس لیکرت پایین­تر از امتیاز حداکثری، یعنی امتیاز کامل ارزیابی بود. میانگین کل امتیاز به دست آمده از ارزیابی­ها در موضوعات سه گانه با یکدیگر یکسان نبودند. نرم­افزارهای حدیث از قدرت جست وجوی بالاتری نسبت به نرم­افزارهای قرآن و فقه و احکام برخوردار بودند. بین محصولات مختلف سازمان­های تولیدکننده نرم­افزارهای علوم اسلامی از نظر قابلیت­های جست وجو تفاوت معناداری وجود داشت. اصالت/ارزش: توجه به نرم افزارهای اسلامی به تفکیک سه حوزه قرآن، حدیث و فقه در مقاله حاضر، این مقاله را نسبت به سایر نوشتارهای موجود در این حوزه ممتاز کرده است. تاکید بر جامعیت سیاهه ارزیابی و تحلیل چندبعدی یافته ها نیز از جمله موارد نشان دهنده اصالت این مقاله محسوب می شود.  

Keywords:

Search Capability , Software , Islamic sciences , Quran , Hadith , Fiqh , Ahkam , Qom , قابلیت های جست وجو , نرم افزارهای علوم اسلامی , قرآن , حدیث , فقه و احکام , قم.

Authors

محمد حسن زاده

دانشگاه تربیت مدرس

فائزه اسکندری

دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Connaway, L. S.; Budd, J. M. & Kochtanek, T. R. ...
  • Hildreth, C. R. (۱۹۹۷). The Use and Understanding of Keyword ...
  • Peng, L. K.; Ramaiah, C., & Foo, S. (۲۰۰۴). Heuristic-based ...
  • Shneiderman, B.; Byrd, D. & Croft, W. B. (۱۹۹۸). Sorting ...
  • تحریری، شهره (۱۳۸۶). بررسی تطبیقی کارآیی نرمافزارهای نوسا و پارس ...
  • رضایی، محمدجواد (۱۳۷۷). ارزشیابی قابلیتهای ذخیره و بازیابی در برنامههای ...
  • سمیعی، محمد (۱۳۷۸). بررسی میزان رضایتمندی استفادهکنندگان پایگاههای اطلاعاتی علوم ...
  • طهماسبی گشتاسب، هابیل (۱۳۸۷). ارزیابی قابلیتهای بازیابی اطلاعات در نرمافزارهای ...
  • نمایش کامل مراجع