برآورد ارزش اقتصادی حفاظت از مواد مغذی خاک در بوم سامانه های جنگلی زاگرس (مطالعه موردی: حوزه آبخیز نوژیان خرم آباد)
Publish place: Ecology of Iranian Forests، Vol: 10، Issue: 19
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 287
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IFEJ-10-19_014
تاریخ نمایه سازی: 29 خرداد 1401
Abstract:
مقدمه و هدف: خاک یکی از مهمترین منابع طبیعی هر کشور است که در حال حاضر هیچ گونه جایگزین مطرح برای آن وجود ندارد. یکی از مهمترین خدمات و کارکردهای بوم سامانه جنگلی، ممانعت از فرسایش خاک و افزایش قدرت نگهداشت مواد مغذی در آن است که این موضوع بخصوص در مناطق پر شیب و کوهستانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش یکی از مهمترین کارکردها و خدمات جنگل، یعنی کارکرد حفظ و نگهداری عناصر غذایی خاک در جنگلهای حوزه ی آبخیز نوژیان در استان لرستان ارزش گذاری شده است.
مواد و روشها: بدین منظور ابتدا میزان فرسایش و رسوب در منطقه مورد مطالعه با استفاده از مدل پسیاک اصلاح شده در وضعیت موجود بررسی شد. مدت زمان آزمایش حدودا یکسال طول کشید. با تدوین دو سناریو مبنی بر تبدیل جنگل طبیعی (فعلی) با تاج پوشش ۳۰ تا ۵۰ درصد به زمینی بدون پوشش از طریق امتیازدهی به مدل، تغییرات در میزان فرسایش و رسوب تخمین زده شد. در ادامه با انجام نمونه برداری از خاک و تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی میزان مواد مغذی خاک تعیین شد. سپس با در نظر گرفتن اختلاف میزان فرسایش در وضعیت جنگل طبیعی (فعلی) با تاج پوشش ۳۰ تا ۵۰ درصد و زمینی بدون پوشش و مقدار هر یک از عناضر مغذی در خاک مقدار هدر رفت عناصر مغذی خاک محاسبه شد. سپس با بکارگیری روش هزینه جایگزینی، ارزش خدمت نگهداری از مواد مغذی خاک بوم سامانه جنگلی برآورد شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که هر هکتار جنگل در منطقه مورد مطالعه میتواند سالانه ۰/۰۹کیلوگرم فسفر، ۲/۶۰ کیلوگرم پتاسیم و ۳۷/۸۹ کیلوگرم ازت به ارزش تقریبی ۳۲۸/۴۷ هزار ریال در هکتار را حفظ و از هدر رفتن آن در اثر فرسایش جلوگیری کند.
نتیجه گیری: برآورد ارزش این خدمت بوم سامانه ای در جنگل های زاگرس حاکی از نقش بسیار موثر بوم سامانه های جنگلی در کنترل فرسایش و حفاظت از مواد مغذی خاک دارد. تفاوت آشکار میان میزان فرسایش در وضعیت طبیعی نسبت به حالت تخریب جنگل نشان از نقش کلیدی جنگل در کنترل فرسایش خاک است. همچنین تفاوت آشکار میان برآوردهای مربوط به زیرحوضه های مختلف حاکی از رابطه موثر میان ساختار و عملکرد بوم سامانه است. ارزشگذاری خدمات بوم سامانه ای میتواند اطلاعات دقیق تری را در اختیار مدیران و برنامه ریزان به منظور حفاظت از منابع طبیعی قرار دهد و منجر به تدوین برنامه هایی دقیق تر در این زمینه شود.
Keywords:
Economic valuation , MPSIAC model , Replacement cost method , Soil erosion , ارزش گذاری اقتصادی , روش هزینه جای گزینی , فرسایش خاک , مدل ام پسیاک
Authors
امیر مدبری
Department of Forest Sciences, Ilam University, Iran
علی مهدوی
Department of Forest Sciences, Ilam University, Iran
حمید امیرنژاد
Department of Agricultural Economic, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :