واکنش رشدی و فیزیولوژیک ارقام مختلف سورگوم به شوری آب آبیاری
Publish place: Journal of Water Research in Agriculture، Vol: 36، Issue: 1
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 199
This Paper With 21 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WRA-36-1_001
تاریخ نمایه سازی: 29 خرداد 1401
Abstract:
در این پژوهش، تحمل به شوری پنج رقم سورگوم (اسپیدفید، کیمیا، پیام، سپیده و پگاه) در پنج سطح شوری آب آیباری (آب غیر شور، و شوری ۴، ۸، ۱۲ و ۱۶ دسیزیمنس بر متر) در گلخانه مطالعه شد. طرح آماری آزمایش بلوکهای کامل تصادفی بهصورت فاکتوریل با ۲۵ تیمار و چهار تکرار بود. صفات مورد مطالعه ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن خشک ریشه و اندام هوایی، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی، شاخص کلروفیل برگ، غلظت سدیم، کلر و پتاسیم در برگ و ریشه بود. اثر رقم و اثر تنش شوری بر میانگین کلیه صفات اندازهگیری شده معنیدار بود (P<۰.۰۱). در شوری های ۴، ۸، ۱۲ و ۱۶ دسیزیمنس بر متر، وزن خشک اندام هوایی بهترتیب ۱۶/۲%، ۳۵/۱%، ۵۵/۷% و ۶۹/۴% نسبت به شاهد (۵/۷۲ گرم در بوته)، وزن خشک ربشه بهترتیب ۲۶/۶%، ۵۳%، ۷۲% و ۸۲% کاهش وزن نسبت به تیمار شاهد (پنج گرم در بوته) و سطح برگ بوته بهترتیب ۲۹/۴%، ۵۸/۳%، ۷۵/۵%، ۸۶/۳% کاهش نسبت به تیمار شاهد (۳۶۰ سانتیمتر مربع) نشان داد. بین غلظت کلر و سدیم برگ با وزن خشک اندامهوایی همبستگی منفی وجود داشت. از ضریب حساسیت به تنش فیشر و مورر برای ارزیابی حساسیت به شوری ارقام بر اساس وزن خشک اندام هوایی استفاده شد. بر اساس ضریب حساسیت به تنش شوری، رقم اسپیدفید کمترین ضریب حساسیت به شوری (۰/۷۳) و رقم پگاه بیشترین ضریب حساسیت به شوری (۱/۲۱) را دارا بود. رگرسیون بین سطوح مختلف شوری با وزن خشک اندام هوایی برای هر رقم تعیین شد. بر این اساس، وزن خشک اندام هوایی ارقام اسپیدفید، کیمیا، پیام، سپیده و پگاه در شوری های ۱۳/۸۹، ۱۲/۹۵، ۹/۷۳، ۹/۶۲ و۹/۵۰ دسیزیمنس بر متر، ۵۰% کاهش یافت. بر اساس نتایج، رقم اسپیدفید از تحمل به شوری بیشتری نسبت به دیگر ارقام برخوردار بود و برای کشت در شرایط آب و خاک شور توصیه میگردد.
Keywords:
Authors
محسن سیلسپور
استادیار عضو هیئت علمی بخش تحقیقات کشت گلخانه ای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :