بررسی وضعیت شاخص های مصرف آب در نخیلات استان بوشهر

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 190

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

IRRIGATION02_114

تاریخ نمایه سازی: 20 شهریور 1401

Abstract:

این پژوهش در سال ۹۹-۱۳۹۸ به منظور بررسی وضعیت موجود مصرف آب و برآورد شاخص های راندمان کاربرد و بهره وری مصرف آب آبیاری نخیلات استان بوشهر در شرایط معمول و بدون دخالت در مدیریت آبیاری باغداران انجام شد. برای اینمنظور تعداد ۱۴ باغ نخل با پراکندگی مناسب در مناطق خرماخیز استان شامل آببخش، سعدآباد، دالکی، اهرم و بوشکان انتخاب و حجم آب آبیاری، راندمان کاربرد، بهره وری مصرف اب و عملکرد محصول در آنها اندازه گیری شد. براساس نتایج بدست آمده حجم آب ابیاری در نخلستان های منتخب از حدود ۱۰۰۰۰ تا ۳۹۰۰۰ متر مکتعب در هکتار متغیر بود. میزان عملکرد محصول از حدود ۳/۲ تا ۱۲/۵ تن در هکتار، راندمان آبیاری از حدود ۴۰ درصد تا ۸۲ درصد و بهره وری مصرف آب از ۰/۱۳ تا ۰/۹۵ کیلوگرم بر متر مکعب متغیر بود. بطور میانگین حجم آب آبیاری، راندمان ابیاری و بهره وری مصرف آب در روش قطره ای به ترتیب ۹۶۲۰ متر مکعب در هکتار، ۶۳ درصد و ۰/۶۴ ۰/۴۲ کیلوگرم بر متر مکعب و در روش سطحی به ترتیب ۲۷۹۰ متر مکعب در هکتار ۵۶ درصد و ۰/۲۱ کیلوگرم دبر متر مکعب تعیین شدند. نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن است که استفاده از روش آبیاری قطره ای باعث کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری و راندمان کاربرد آب می شود. ولی لزوما همیشه این گونه نیست. بلکه مدیریت بهره برداری صحیح از روش های نوین آبیاری نقش بسیار مهمی را در این خصوص دارد.

Keywords:

Authors

مهرداد نوروزی

استادیار پژوهشی ، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی ،بوشهر، ایران

علیرضا حسن اقلی

دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات آبیاری و زهکشی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

پرویز بیات

استادیار پژوهشی، گروه اقتصاد کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبی عی استان بوشهر، سازمان تحقیقات ، آموزش و تروی ج کشاورزی ،بوشهر، ایران.

نادر سلامتی

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان ، سازمان تحقیقات ، آموزش وتروی ج کشاورزی ، اهواز، ایران.