تعیین واحدهای ژئومکانیکی با استفاده از تجزیه و تحلیل الگوریتم های بدون نظارت یادگیری ماشین مبتنی بر نگاره های چاه های نفتی

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 178

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IRPGA-4-4_002

تاریخ نمایه سازی: 22 شهریور 1401

Abstract:

در این تحقیق از روش یادگیری بدون نظارت جهت تعیین واحد های ژئومکانیکی در یکی از چاههای نفتی جنوب ایران با استفاده از لاگ های داده های چاه نگاری شامل نگاره گاما طبیعی(SGR) ، نگاره گاما اصلاح شده(CGR)، چگالی(RHOB)، تخلخل نوترونی(NPHI)، زمان موج برشی(DTSM) و زمان موج طولی (DTCO) استفاده شده است. برنامه نویسی مورد نیاز در محیط پایتون انجام گرفته است. در این راستا ابتدا بعد از پردازش داده های چاه نگاری از دو الگوریتم محبوب قدرتمند نظارت شده یادگیری ماشین ایکس جی بوست (XGBoost) و شبکه عصبی پرسپترون چند لایه (Multi-Layer Perceptron Neural Network) جهت بازیابی داده های گمشده استفاده گردید. سپس از روشهای بدون نظارت یادگیری ماشین شامل مدل k- میانگین (K-Means Clustering)، الگوریتم خوشه بندی سلسله مراتبی(HAC)، الگوریتم خوشه بندی DBSCAN مبتنی بر غلظت، و مدل آمیخته گوسی (Gaussian Mixture Modelling) جهت تعیین واحد های ژئومکانیکی مخزنی پر فشار، آهکهای نارک لایه و غیرمخزنی مسئله دار استفاده شد. در این روش ها الگوریتم ها خود الگوهای زیر سطحی را با استفاده از داده ها شناسایی می کنند که ممکن است به راحتی در طول کاوش داده قابل مشاهده نباشند. معیار ارزیابی دقت روش دقت در شناسایی آهک های نازک لایه، سازندهای غیر مخزنی مسئله دار و افق های پر فشار سازند های مورد مطالعه در نظر گرفته شد. نتایج مطالعات نشان داد که از بین روش های مورد مطالعه روش GMM به جای اینکه بر اساس فاصله باشد، مبتنی بر توزیع است و از مرزهای خوشه/تصمیم بیضی استفاده می کند. بنابراین، منجر به طبقه بندی نرم تری می شود. علاوه براین، بخاطر قرار دادن الگوهای احتمالاتی مختلف برای شناسایی واحد های ژئومکانیکی، روشی بهتر جهت تعیین واحدهای مخزنی پر فشار ایلام، سروک و آهکهای نازک لایه می باشد.

Authors

حمید قالیباف محمدآبادی

Ferdowsi University of Mashhad

ناصر حافظی مقدس

Ferdowsi University of Mashhad

غلامرضا لشکری پور

Department of Geology, Faculty of Science, Ferdowsi University of Mashhad Mashhad, Iran

رئوف غلامی

Department of Energy Resources at University of Stavanger

حسین طالبی

Southern Oilfields Company

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Ali, M., Ma, H., Pan, H., Ashraf, U., Jiang, R., ...
  • Forgy, E. W., (۱۹۶۵). "Cluster analysis of multivariate data: efficiency ...
  • Jinghua, W., Jianmin J., (۲۰۲۱). Unsupervised deep clustering via adaptive ...
  • Lppolito, M., Ferguson, J., Jenson, F., (۲۰۲۱): Improving facies prediction ...
  • MacKay, D., (۲۰۰۳). "Chapter ۲۰. An Example Inference Task: Clustering" ...
  • Song, C., Li, L., Li, K., (۲۰۲۰۱). Robust K-means algorithm ...
  • Thiago Santi, B.,Marcelo Kehl, D., Tiago, J., Girelli, F., Chemale, ...
  • نمایش کامل مراجع