بررسی میزان آفت کش آترازین در زهاب های کشاورزی و منابع آبی رودخانه کارون و دز

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 305

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WWJ-33-3_010

تاریخ نمایه سازی: 30 مهر 1401

Abstract:

آترازین یکی از پرکاربردترین علف کش ها در کشور از جمله استان خوزستان محسوب می شود. حضور این علف کش در محیط های آبی سلامت انسان و اکوسیستم آبی را به شدت تهدید می کند. آترازین یک مختل کننده غدد درون ریز است و جزو ترکیبات سرطان زا محسوب می شود. نیمه عمر این علف کش در آب و خاک بسته به دما و pH، بین ۲۰ تا ۵۰ روز است. این پژوهش با هدف تعیین آفت کش آترازین در زهاب های کشاورزی و آب رودخانه کارون و دز بود. به منظور اندازه گیری میزان غلظت علف کش آترازین در زهاب کشاورزی و رودخانه کارون و دز از ۱۵ ایستگاه در محدوده بالادست و پایین دست رودخانه استفاده شد. سنجش و تعیین غلظت سم علف کش آترازین با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی زیاد مجهز به دتکتور اشعه ماورای بنفش در حداکثر طول موج جذب انجام شد. ساخت محلول های استوک با اضافه کردن محلول استاندارد آترازین در غلظت های ۰۰۵/۰، ۰۵/۰، ۱/۰، ۵/۰ و ppm ۵/۱ تهیه شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Excel انجام شد. نتایج نشان داد میزان غلظت آترازین در پایین دست رودخانه کارون ایستگاه های ۱۲، ۱۱، ۹ و ۱۵ نسبت به ایستگاه های ۱، ۳، ۵ و ۶ بالادست روند تغییرات غلظت کاهشی دارد. حداکثر غلظت آترازین در فصل تابستان، زمستان، پاییز و بهار به ترتیب ۱۶/۵۵، ۰۲/۵۳، ۱۱/۵۱ و ۸۶/۴۹ میکروگرم در لیتر اندازه گیری شد که فراتر از استاندارد سازمان محیط زیست (MCL برابر ۳ میکروگرم در لیتر) بود و میزان این علف کش در فصول مختلف نمونه برداری حدود ۵۶/۹۴، ۳۴/۹۴، ۱۳/۹۴ و ۹۸/۹۳ درصد بیش از استانداردهای پیشنهادی EPA و WHO بود. نتایج نشان داد مقدار علف کش آترازین در بیشتر نمونه های آب رودخانه کارون فراتر از استاندار و مقررات  EPAو WHO بود. بیشترین مقدار غلظت آترازین در محل اختلاط دو رودخانه کارون و دز ایستگاه شطیط ۱، سپس کشت و صنعت دهخدا، ایستگاه ۶ بالادست رودخانه کارون بیشترین غلظت مشاهده شد. میزان این علف کش در پایین دست که تحت تا ثیر جزرومد خلیج فارس است، کمترین مقدار را داشت.

Keywords:

آفت کش آترازین , رودخانه کارون- رودخانه دز , زهاب کشاورزی

Authors

سید شهرام مشعشعیان اصل

دانشجوی دکترای مهندسی محیط زیست، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

امیر حسام حسنی

استاد، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

افشین تکدستان

استاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، اهواز، ایران

امیر حسین جاوید

استاد، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Almberg, K. S., Turyk, M. E., Jones, R. M., Rankin, ...
  • Bu, L., Zhu, S. & Zhou, S. ۲۰۱۸. Degradation of ...
  • Chen, L., Hu, X., Yang, Y., Jiang, C., Bian, C., ...
  • Kermani, M., Bahrami Asl, F., Farzadkia, M., Esrafili, A., Salahshour ...
  • Naji, Z. M. N., Ghassemzadeh, F., Shahsavani, D. & Behnamrassouli, ...
  • Noori, R., Kerachian, R., Khodadadi Darban, A. & Shakibaienia, A. ...
  • Wang, Z., Ouyang, W., Tysklind, M., Lin, C. & Wang, ...
  • نمایش کامل مراجع