بررسی کارایی مدل SWAT در برآورد دبی های روزانه حوضه های فاقد آمار با رویکرد منطقه بندی در مناطق خشک
Publish place: Journal of Hydrogeomorphology، Vol: 7، Issue: 25
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 161
This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HYD-7-25_009
تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1401
Abstract:
رواناب یکی از مهمترین اجزای چرخه هیدرولوژی است. در هر حوضه ی آبریز برآورد رواناب برای برنامه ریزی دقیق مدیریت منابع آب ضروری است. هدف از انجام این مطالعه بررسی کارایی مدل هیدرولوژیکی و نیمه توزیعی SWAT جهت برآورد دبی روزانه ی حوضه های فاقد آمار در مناطق خشک از طریق انتقال پارامترهای واسنجی شده از حوضه ی دارای آمار به حوضه ی فاقد آمار با رویکرد منطقه بندی مبتنی بر خصوصیات فیزیکی است. جهت انجام این مطالعه، ابتدا مدل SWAT در حوضه ی آبریز دارای آمار (خنچه) واسنجی و صحت سنجی شد. سپس پارامترهای واسنجی شده برای شبیه سازی و تحلیل جریان در بسته نرم افزاری Hydro office-FDC به حوضه ی فاقد آمار سوک چم انتتقال داده شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل حساسیت، از بین پارامترهای حساس در شبیه سازی جریان، پارامترهای HRU-SLP, SLSOIL, SOL-AWC, CANMX, CH-S۱ به عنوان حساسترین پارامترها در منطقهی مورد مطالعه شناخته شدند. معیارهای ارزیابی عملکرد مدل PBIAS, R۲, NSE به ترتیب برای دوره واسنجی ۶/۰، ۶۵/۰ و ۷/۱۰ و برای دورهی صحتسنجی برابر ۴۷/۰، ۶۳/۰ و ۸۸/۱۱- به دست آمد که نشاندهندهی دقت قابل قبول شبیهسازی دبی روزانه در حوضه ی خشک در مقیاس روزانه است. همچنین نتایج حاصل از اندازه گیری شاخصهای منحنی تداوم سیلابی (Q۵)، مرطوب(Q۲۰-Q۱۰)، متوسط (Q۶۰-Q۵۰-Q۴۰-Q۳۰)، کم آبی (Q۹۵-Q۹۰-Q۸۰-Q۷۰) نشان داد که در ۵ درصد از ایام سال (۱۸روز) دبی سیلابی معادل ۲۸/۰ مترمکعب برثانیه یا بیشتر از آن است. محدوده ی شاخص های مرطوب، متوسط و کم آبی به ترتیب (۱۲/۰–۱۶/۰)، (۱۱/۰- ۰۸/۰) و (۰۲۴/۰– ۰۵۸/۰) مترمکعب برثانیه به دست آمد. استخراج این نتایج میتواند به درک و شناخت بهتر از رفتار هیدرولوژیکی حوضه های فاقد آمار کمک کند.
Keywords:
مدل ارزیابی آب و خاک , حوضه های فاقد آمار , شبیه سازی روزانه , رویکرد منطقه بندی , منحنی تداوم جریان , حوضه هایی آبریز , خنچه و سوک چم , استان اصفهان
Authors
دانیال صیاد
دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکدهای منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران
رضا قضاوی
عضوء هیئت علمی گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان
ابراهیم امیدوار
دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :