استفاده از شاخص انتخاب ژنوتیپ ایده آل (SIIG) در گزینش هیبریدهای جدید تولید داخل چغندرقند

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 162

This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NCCCIAE05_090

تاریخ نمایه سازی: 16 بهمن 1401

Abstract:

به منظور شناسایی و غربال بهترین هیبرید جدید بر اساس انواع صفات مرتبط با عملکرد کمی و کیفی در بین نه هیبرید مختلف چغندرقند (شامل هفت هیبرید جدید تولید داخل و دو هیبرید خارجی ) بر اساس شاخص انتخاب ژنوتیپ ایدهآل ( (SIIG، آزمایشی در سال زراعی ۱۴۰۰ در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، بالاترین دامنه تغییرات به ترتیب مربوط به صفات عملکرد ریشه و عملکرد قند ناخالص (به ترتیب ۱۹/۴۱ و ۷۸/۶) و کمترین مقدار این شاخص به ترتیب مربوط به صفات قند ملاس و درصد قند ناخالص (به ترتیب ۶۵/۰ و ۱۶/۱) می باشد. همچنین در این بررسی ، بالاترین ضریب تغییرات نیز به ترتیب مربوط به صفات عملکرد ریشه (۳۳/۲۱) و عملکرد قند ناخالص (۸۴ /۱۹) و کمترین مقدار این شاخص به ترتیب مربوط به صفات ضریب استحصال شکر (۱۰ /۲) و درصد قند ناخالص (۴۷/۲) بود. در این تحقیق به منظور محاسبه شاخص SIIG فرض بر این بود که هیبریدهایی با بیشترین عملکرد ریشه ، عملکرد قند خالص و ناخالص ، درصد قند خالص و ناخالص و ضریب استحصال شکر و از طرفی با کمترین میزان ناخالصی های ریشه شامل سدیم ، پتاسیم و نیتروژن مضره، ضریب قلیاییت و میزان قند ملاس ایدهآل می باشند. بر اساس نتایج بدست آمده با توجه به اینکه هیبرید جدید چغندرقند تولید داخل SBSI-۱۴۴ دارای بیشترین فاصله (۱۶/۰) از هیبرید ضعیف و کمترین فاصله (۰۲/۰) از هیبرید ایده آل و در نهایت دارای بیشترین مقدار شاخص SIIG (۹۱/۰، نزدیک یک ) بود، بنابراین رتبه اول را به عنوان هیبرید ایده آل به خود اختصاص داد.

Keywords:

Authors

حیدر عزیزی

بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، ارومیه ، ایران.

مهدی حسنی

بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، همدان، ایران.

عادل پدرام

بخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، ارومیه ، ایران.