اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) بر دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی زوجین

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 149

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JARCP-5-1_002

تاریخ نمایه سازی: 20 فروردین 1402

Abstract:

زمینه و هدف: پیامد فقدان ابراز احساسات، تشدید افکار ناخوشایند و برانگیختگی منفی در افراد است و این امر به عنوان یکی از مهم­ترین عوامل درگیری های زناشویی شناخته می شود. همین افکار منفی خودآیند، در نهایت چرخه افزایش نارضایتی از ازدواج، احساس فرسودگی و دلزدگی زناشویی را تقویت می نماید؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) بر دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی زوجین بود. روش پژوهش: طرح پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و شیوه انجام آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره خصوصی منطقه ۵ تهران بود که شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد ۳۰ زوج انتخاب و به صورت تصادفی در یک گروه آزمایش (۱۵ زوج) و یک گروه کنترل (۱۵ زوج) گمارده شدند و روی گروه آزمایش مداخله گروهی مبتنی بر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) بر مبنای بسته تدوین شده افشاری و همکاران (۲۰۲۲) صورت گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دلزدگی زناشویی پاینز (۱۹۹۶) و ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-۲۰) بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS-۲۶ و روش تحلیل واریانس مختلط با اندازه های مکرر سه مرحله ای استفاده شد. یافته ها: بر اساس یافته ها بین نمرات دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود داشت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته ها حاکی از آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) بر دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی گروه آزمایش تاثیر معنادار داشت. اثربخشی این مداخله در مرحله پیگیری نیز طبق آزمون تعقیبی بنفرونی پایدار بود. نتیجه گیری: بر اساس یافته های موجود می توان نتیجه گیری کرد که برای کاهش دلزدگی زناشویی و ناگویی هیجانی زوجین می توان از شیوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد واقعیت گرا (RACT) در مراکز مشاوره خانواده و زوج درمانی استفاده کرد.

Keywords:

therapy based on realistic acceptance and commitment , marital burnout , Alexithymia , couples. , پذیرش و تعهد واقعیت گرا , دلزدگی زناشویی , ناگویی هیجانی , زوجین

Authors

فرزانه مردانی

Ph. D student of counseling department, Qeshm branch, Islamic Azad University, Qeshm, Iran

سید عادل یوسفی

MA. student. Department of Psychology, Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University, Amol, Iran

الهه قربانی

Ph.D. Counseling Department, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

زهرا میرزایی

MA.Department of psychology, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran. Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Afshari, M., Khayatan, F., & Yousefi, Z. (۲۰۲۲). A Comparison ...
  • Amidisimakani, R., Najarpourian, S., & Samavi, S. (۲۰۱۸). The Effectiveness ...
  • Amini, P., & Karami Nejad, R. (۲۰۲۱). The Effectiveness of ...
  • Hasan Larijani, M., Hossein Sabet, F., & Borjali, A. (۲۰۲۰). ...
  • Amidisimakani, R., Najarpourian, S., & Samavi, S. (۲۰۱۸). The Effectiveness ...
  • Amini, P., & Karami Nejad, R. (۲۰۲۱). The Effectiveness of ...
  • Hasan Larijani, M., Hossein Sabet, F., & Borjali, A. (۲۰۲۰). ...
  • نمایش کامل مراجع