بررسی آزمایشگاهی مکانیسم های تولید آشام آب کم شور در مخزن کربناته شکافدار
Publish Year: 1397
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 194
This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_EKTESHAF-1397-163_015
Index date: 21 May 2023
بررسی آزمایشگاهی مکانیسم های تولید آشام آب کم شور در مخزن کربناته شکافدار abstract
روش تزریق آب کم شور به دلیل دارا بودن مزایایی همچون دسترسی آسان، سازگاری با محیط زیست و مقرون به صرفه بودن یکی از مهمترین موضوعات تحقیق جهت بهبود بازیافت نفت در صنعت می باشد.امروزه در میادین نفتی دنیا ازتزریق آب کم شور به عنوان یکی از روشهای نوین ازدیاد برداشت، جهت افزایش تولید نفت استفاده می شود.مکانیسمهای متعددی برای توصیف عملکرد تزریق آب کم شور در ازدیاد برداشت نفت بیان شده است که مهاجرت ذرات رس، تغییر ترشوندگی، تبادل یونی، انبساط لایه دوگانه، تغییر pH، حلالیت کانی و اثر نمک از جمله آنها است . برهم کنشها و اثر متقابل این مکانیسمها و تناقض در نتایج برخی آزمایشات بر پیچیدگی شناخت عملکرد دقیق تزریق آب کم شور افزوده است.
هدف این مقاله ،بررسی مکانیسمهای حلالیت کانی ، اثر افزایشpH وتغییر ترشوندگی است. با توجه به اینکه مخزن مورد مطالعه از نوع کربناته شکافدار با تراوایی پایین یکی از مخازن جنوب کشور می باشد و مکانیزم اصلی در بخش آبزده این نوع مخازن به منظور تولید نفت ،آشام است لذا در این مطالعه جهت دستیابی به اهداف مورد نظر ،آزمایشات آشام ثانویه بر نمونه سنگ کربناته در بازه های مختلفی از نمک (رقتهای[۱] ۲۰،۱۰،۰و۱۰۰برابرآب دریا) طراحی و اجرا گردید. جهت بررسی مکانیسم های مورد اشاره ، غلظت یونهای کلسیم،منیزیم و سولفات و مقدار pH در ابتدا و انتهای آزمایشات آشام و در فاز آبی ،مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج حاصل غلظت نمک بهینه جهت نمونه سنگ این نوع مخزن کربناته شکافدار (یکی از مخازن جنوب کشور)مشخص نموده و وقوع مکانیسم حلالیت کانی(انیدریت و سنگ کربناته )را تایید نمود، که میزان آن وابسته به غلظت نمک است .همچنین بر اساس نتایج اندازه گیری pH، به نظر می رسد مکانیسم افزایش pHتنها در رقت بالای آب دریا (در این مطالعه ۱۰۰برابر آب دریا)رخ
می دهد و نتایج اندازه گیری زاویه تماس طبق روش اجرایی استاندارد ،وابستگی میزان تغییر ترشوندگی از حالت نفت دوستی به آب دوستی را به غلظت نمک را تایید می نماید. همچنین با توجه به افزایش میزان بازیافت نفت در آشام آب کم شور در مقایسه با آب دریا ،در طراحی روشهای ازدیاد برداشت جهت مخازن کربناته شکافدار با تراوایی پایین می توان از تزریق آب کم شور با رقت بهینه از لحاظ میزان تولید و اقتصادی استفاده نمود.
[۱] -dilution
بررسی آزمایشگاهی مکانیسم های تولید آشام آب کم شور در مخزن کربناته شکافدار Keywords:
تغییر ترشوندگی , آشام خودبخودی , آب کم شور یا شوراب رقیق , مخزن کربناته , آزمایشات آشام.مکانیسم حلالیت کانی , مکانیسم افزایشpH , رقت , دولومیت , آهکی , غلظت نمک
بررسی آزمایشگاهی مکانیسم های تولید آشام آب کم شور در مخزن کربناته شکافدار authors
شیما ابراهیم زاده رجائی
پژوهشکده ازدیاد برداشت
مصطفی گنجه قزوینی
پژوهشکده ازدیاد برداشت
شهاب گرامی
پژوهشکده ازدیاد برداشت
سید مجید هاشمی
پژوهشکده ازدیاد برداشت
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :