ارتباط هوش معنوی با نگرانی های ناشی از بیماری افراد دارای نارسایی قلبی بستری در مرکز آموزشی درمانی فاطمه الزهرا(س) ساری

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 105

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJNIU-35-138_008

تاریخ نمایه سازی: 7 خرداد 1402

Abstract:

زمینه و هدف نارسایی قلبی یکی از مهم ترین بیماری های قلبی عروقی است که ۱ درصد از افراد در دهه ۵۰ و ۱۰ درصد از افراد در دهه ۸۰ زندگی خود، با این مشکل مواجه می شوند. این افراد به دلیل سیر مزمن بیماری، علاوه بر درد جسمی، اغلب تنش، اضطراب، افسردگی و کیفیت زندگی ضعیفی را نیز تجربه می کنند. باتوجه به اهمیت نگرانی های مرتبط با بیماری در این دسته از افراد و از سوی دیگر، توجه به اهمیت هوش معنوی برای افراد دارای نارسایی قلبی، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط هوش معنوی با نگرانی های ناشی از بیماری در افراد دارای نارسایی قلبی بستری در مرکز آموزشی درمانی فاطمه الزهرا(س) ساری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال ۱۳۹۹ انجام شد. روش بررسی این مطالعه یک پژوهش توصیفی همبستگی است. در این مطالعه، ۲۴۷ بیمار مبتلا به نارسایی قلبی به شیوه نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای سنجش متغیر های مطالعه از فرم مشخصات جمعیت شناختی و ابزارهای روا و پایاشده هوش معنوی کینگ و دی سیکو (۲۰۰۹) و نگرانی های ناشی از بیماری برای بیماران نارسایی قلبی طراحی شده توسط باقری و همکاران (۲۰۱۴) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و تی مستقل) در نسخه ۱۶ نرم افزار SPSS استفاده شد. سطح معنا داری برای آزمون های آماری نیز کمتر از ۰/۰۵ در نظر گرفته شد. یافته ها میانگین نمره کلی هوش معنوی ۱۶/۱۰±۶۱/۲۰ و میانگین نمره کلی نگرانی های ناشی از بیماری ۱۹/۹۷±۸۶/۷۰ به دست آمد. آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنادار و معکوس بین نمرات نگرانی های ناشی از بیماری و هوش معنوی نشان داد (r=۰/۶۰۸ و P=۰/۰۰۱). درخصوص نگرانی های ناشی از بیماری، بعد استقلال شناختی با تمام ابعاد هوش معنوی ارتباط معنا داری داشت. در این مطالعه هوش معنوی با جنسیت (۰/۰۰۱=P)، وضعیت تاهل (۰/۰۱۴=P)، وضعیت اقتصادی (۰/۰۰۲=P)، وضعیت شغلی (۰/۰۱۸=P)، سطح تحصیلات (۰/۰۰۱=P)، وضعیت پوشش بیمه ای (۰/۰۰۱= P) و نگرانی های ناشی از بیماری با جنسیت (۰/۰۰۱=P)، داشتن بیماری دیابت (۰/۰۱۴=P)، وضعیت تاهل (۰/۰۰۱=P)، سطح تحصیلات (۰/۰۴۴=P) و وضعیت پوشش بیمه ای (۰/۰۱=P) مرتبط بود. نتیجه گیری بین هوش معنوی و نگرانی مرتبط با بیماری، ارتباط معنا دار و معکوس وجود دارد، به گونه ای که هرچه به نمره هوش معنوی افزوده شود، نگرانی مرتبط با بیماری کاهش می یابد. با توجه به نتایج مطالعه، برای کم کردن این نگرانی، بهتر است هوش معنوی افراد بیمار از طریق مداخلات مرتبط با آن افزایش یابد. این مداخلات می توانند شامل اجرای برنامه های آموزش معنویت برای کاهش نگرانی های مرتبط با بیماری و افزایش هوش معنوی برای این گروه از مبتلایان باشند.

Authors

محمدرضا عنایتی

Fatemeh Al-Zahra Medical Education Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran.

مرجان مردانی حموله

Department of Psychiatric Nursing, Nursing Care Research Center, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

مرحمت فراهانی نیا

Department of Community Heath Nursing, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

شیما حقانی

Nursing Care Research Center, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.