بررسی تحمل به تنش گرمای انتهای فصل در برخی اکوتیپ های ماشک تلخ
Publish place: Journal of Crop Breeding، Vol: 15، Issue: 45
Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 135
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JCB-15-45_003
Index date: 4 July 2023
بررسی تحمل به تنش گرمای انتهای فصل در برخی اکوتیپ های ماشک تلخ abstract
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تنش گرمای انتهای فصل به عنوان یکی از تنش های غیرزنده مهم، نقش بسزایی در کاهش رشد و تولید محصولات زراعی در بسیاری از مناطق دنیا از جمله مناطق مرکزی و جنوبی ایران دارد.
مواد و روش ها: به منظور بررسی تاثیر تنش گرمای انتهای فصل بر عملکرد و برخی صفات مرتبط با آن در ماشک تلخ، آزمایشی در سال زراعی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ در مزرعه پژوهشی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار روی ۱۸ اکوتیپ ماشک تلخ متعلق به استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان انجام شد. اکوتیپ ها در سه تاریخ کاشت (۲۵ بهمن، ۱۰ اسفند و ۲۵ اسفند ماه) کشت شدند و داده های حاصل به صورت تجزیه مرکب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تاریخ های کاشت به شکلی در نظر گرفته شدند که گیاه با تنش گرمای انتهای فصل مواجه گردد. صفات مورد بررسی شامل روز تا ۵۰ درصد گلدهی، روز تا پایان گلدهی، روز تا رسیدگی، ارتفاع ساقه، طول ریشه، وزن خشک اندام هوایی، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت بود.
یافته ها: نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اکوتیپ های مورد مطالعه از نظر همه صفات مورد ارزیابی اختلاف معنی داری داشتند؛ لذا وجود تنوع ژنتیکی قابل ملاحظهای در بین اکوتیپ های ماشک تلخ را به اثبات رساند. با توجه به نتایج مقایسات میانگین تمام صفات ارزیابی شده به جز ارتفاع ساقه و طول ریشه، با تاخیر در تاریخ کاشت از ۲۵ بهمن به ۱۰ اسفند و ۲۵ اسفند، تحت تاثیر تنش گرمایی انتهای فصل قرار گرفتند و کاهش یافتند اما با توجه به معنی دار شدن اثر متقابل تاریخ کاشت در اکوتیپ، مقدار کاهش برای اکوتیپ های مورد بررسی یکسان نبود. تجزیه خوش های بر اساس صفات ارزیابی شده در تاریخ های مختلف کاشت (۲۵ بهمن، ۱۰ اسفند و ۲۵ اسفند ماه) به طور جداگانه انجام گرفت و در هر تاریخ کاشت اکوتیپ های مورد بررسی در سه گروه طبقه بندی شدند.
نتیجه گیری: به طورکلی بر طبق نتایج اکوتیپ های مراغه و بایقوت هر دو متعلق به استان آذربایجان شرقی به ترتیب از لحاظ تحمل به تنش گرمای انتهای فصل برتر از سایر اکوتیپ ها بودند و جهت کشت مستقیم در شرایط آب و هوایی رفسنجان و یا به کارگیری در برنامه های به نژادی افزایش تحمل به تنش گرمای انتهای فصل توصیه می شوند.
بررسی تحمل به تنش گرمای انتهای فصل در برخی اکوتیپ های ماشک تلخ Keywords:
Bitter vetch , Cluster analysis , Harvest index , Sowing date , Yield , تاریخ کاشت , تجزیه خوش ه ای , شاخص برداشت , عملکرد , ماشک تلخ
بررسی تحمل به تنش گرمای انتهای فصل در برخی اکوتیپ های ماشک تلخ authors
محمد محمدی لطف آباد
Department of Genetics and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan
سید رسول صحافی
Department of Genetics and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :