فراوانی آسپیراسیون جسم خارجی در کودکان زیر ۱۰ سال مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی طالقانی گرگان (۹۶-۱۳۹۵)

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 47

This Paper With 6 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GOUMS-23-2_012

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402

Abstract:

زمینه و هدف: آسپیراسیون جسم خارجی علت مرگ در ۷ درصد کودکان زیر ۴ سال است. کودکان به دلیل نداشتن دندان های مولار و در نتیجه جویدن نامناسب غذا و از طرفی انجام فعالیت های مختلف از جمله حرف زدن، خندیدن و حتی دور خود چرخیدن حین غذا خوردن بیشتر در خطر آسپیراسیون هستند. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی آسپیراسیون جسم خارجی در کودکان زیر ۱۰ سال انجام شد. روش بررسی: این مطالعه توصیفی روی ۵۰ کودک (۲۱ پسر و ۲۹ دختر) زیر ۱۰ سال با تشخیص نهایی آسپیراسیون جسم خارجی بستری شده در مرکز آموزشی درمانی طالقانی گرگان از مهر ماه سال ۱۳۹۵ لغایت مهر ماه سال ۱۳۹۶ انجام شد. مشخصات دموگرافیک، نتایج حاصل از معاینه فیزیکی، رادیوگرافی و برونکوسکوپی ثبت شده در پرونده و گزارش رادیولوژی توسط متخصص ریه و رادیولوژی جمع آوری شدند. یافته ها: شایع ترین سن آسپیراسیون جسم خارجی بین ۱ تا ۳ سال (۵۸ درصد)، سپس بالای ۳ سال (۲۴درصد) و زیر یکسال (۱۸درصد) تعیین شد. علایم بیماران دچار آسپیراسیون جسم خارجی به ترتیب شامل سرفه (۶۴درصد)، خس خس سینه (۵۲ درصد)، تنگی نفس (۳۲ درصد)، دچار خفگی حین تغذیه (۳۰ درصد) بودند. بیشترین یافته بالینی در معاینه به ترتیب شامل سمع ویزینگ (۴۰درصد)، کاهش صدای ریوی (۳۴درصد)، سمع استریدور (۲۰درصد) و سمع رونکای (۶درصد) بودند. شایع ترین یافته های رادیولوژیک به ترتیب شامل پر هوایی ریه راست (۲۴ مورد، ۴۸ درصد)، شیفت مدیاستن به چپ (۱۵ مورد، ۳۰ درصد)، آتلکتازی ریه راست (۱۰ مورد، ۲۰ درصد) و پرهوایی ریه (۸ مورد، ۱۶ درصد) تعیین شدند. تنها در یک مورد (۲ درصد) جسم رادیو آپاک دیده شد که در ریه راست قرار داشت. در ۳۲ درصد موارد بررسی گرافی نرمال بودند. در ۷۰ درصد موارد بیماران کمتر از ۲۴ ساعت، در ۲۶ درصد بین یک تا ۱۵ روز و در ۴ درصد از موارد بیش از ۱۵ روز به مراکز درمانی آورده شده بودند. شایع ترین جسم خارجی آجیل (۳۲ درصد) و پس از آن اشیا پلاستیکی (۲۶ درصد) بودند. آسپیراسیون در ۱۴ درصد توسط تخم آفتابگردان و در ۱۰ درصد توسط حبوبات ایجاد شده بود. ۱۸ درصد نیز سایر اجسام خارجی را تشکیل دادند. نتیجه گیری: بیشترین علامت بالینی آسپیراسیون جسم خارجی شامل سرفه، سمع ویزینگ و پر هوایی ریه راست بودند.

Authors

لعبت شاهکار

Pediatric Pulmonologist, Asisstant Professor, Children`s Health Research Center, Taleghani Hospital, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.

لادن رضایی

Heart Ressident, Shahid Rajaii Hospital, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

علی آهنی آذری

Anesthesiologist, Dr Mosavi Hospital, Gorgan, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Fitzpatrick PC, Guarisco JL. Pediatric airway foreign bodies. J La ...
  • Limper AH, Prakash UB. Tracheobronchial foreign bodies in adults. Ann ...
  • Aihole JS, Babu NM, Deepak J, Jadhav V. Airway foreign ...
  • نمایش کامل مراجع