شناسایی ترکیبات آلی فرار رقم های انار و اثر آنها بر جلب کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae (Zeller) (Lep.: Pyralidae)
Publish place: Journal of Plant Pest Research، Vol: 11، Issue: 3
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 209
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IPRJ-11-3_001
تاریخ نمایه سازی: 1 شهریور 1402
Abstract:
کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae ، یک آفت کلیدی در باغ های انار در ایران است. استفاده از ترکیبات فرار گیاهی بهعنوان یکی از عوامل موثر در تغییر رفتار حشرات است که گامی مهم در مبارزه با آفات و در نتیجه کاهش مصرف آفتکش ها و کاهش خطر برای انسان و محیطزیست است. در این راستا، ترکیبهای آلی فرار از شاخ و برگ و میوه درختان انار رقم های کدرو، رباب و شیرینشهوار جمعآوری و با روش کروماتوگرافی گازی- طیفسنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شدند. به ترتیب، در شاخ و برگ این رقمها ۱۷، ۳۳ و ۲۴ و در میوه آنها ۴۲، ۲۳ و ۲۶ ترکیب آلی فرار شناسایی شد. فراوانترین ترکیب شناسایی شده در شاخ و برگ و میوه رقم کدرو بهترتیب ۲,۶-Dimethoxyphenol (۰۱%/۵۱) و ۶- Aza-۵,۷,۱۲,۱۴-tetrathiapentacene (۹۲%/۳۶) بود. این ترکیبات بهترتیب در شاخ و برگ و میوه رقم رباب، Bis (۲-ethylhexyl) phthalate (۳۷%/۴۶) و ۶-Aza-۵,۷,۱۲,۱۴-tetrathiapentacene (۲۴%/۳۲) و در شاخ و برگ و میوه رقم شیرینشهوار، ۹,۱۷-Octadecadienal, (Z)- (۶۲%/۲۷) و Benzoic acid, ۲,۵-bis (trimethylsiloxy) -trimethylsilyl ester (۲۵%/۴۶) از ترکیبات اصلی بود. بررسی پاسخ بویایی ماده های جفتگیریکرده کرم گلوگاه انار در تونل باد نشان داد که حشره های ماده از نظر آماری بهصورت متفاوت به بوی شاخ و برگ و میوه ارقام کدرو، رباب و شیرینشهوار درختان انار جذب میشوند. نتیجه این پژوهش میتواند در توسعه روشهای مدیریت بر اساس بهکارگیری مواد پیامرسان شیمیایی همانند شکار انبوه، دورکردن کرم گلوگاه انار و یا جلب دشمنان طبیعی آن استفاده شود.
Keywords:
Authors
حمیده صحرائیان
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
سید علی صفوی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
وحید حسینی نوه
گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج
مهدی ضیاء الدینی
گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، رفسنجان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :