بررسی تاثیر تنظیم کنندههای رشد بر کالوس زایی در گیاه دارویی آب بشقابی (Centella asiatica)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 108

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NCOCA07_215

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1402

Abstract:

آب بشقابی (Centella asiatica L.) جزء گیاهان با ارزش دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی بوده و از دیرباز برای درمان بیماری ها استفاده می شده است . تنوع زیستی این گیاه به دلیل کاهش آبهای سطحی ، محدودیت مناطق پراکش و برداشت بی رویه در معرض خطر انقراض قرار دارد. تکنیک های کشت بافت می توانند نقش مهمی در گسترش و حفاظت از ژرمپلاسم آب بشقابی داشته باشند. هدف از انجام این آزمایش معرفی یک پروتکل کشت بافت برای تکثیر سریع و محافظت از گیاه آببشقابی بود. به همین منظور از برگ برای تکثیر این گیاه استفاده شد. برای سترون سازی از هیپوکلریت سدیم و اتانول ۷۰% در غلظت ها و زمانهای متفاوت استفاده شد. تیمار هیپوکلریت سدیم ۰۵/۰% به مدت ۱۵ دقیقه و اتانول ۷۰% به مدت ۳۰ ثانیه کمترین آلودگی (صفر) و بیشترین درصد زندهمانی (۶۶/۹۱%) ریزنمونه ها را در بر-داشت . ریزنمونه ها در محیط کشت جامد MS دارای تنظیم کننده رشد -D۴,۲ در غلظت های صفر، ۲۵/۰، ۵/۰، ۵/۱ و ۲ میلی گرم در لیتر به تنهایی و یا در ترکیب با تنظیم کننده رشد BA در غلظت های صفر، ۲۵/۰، ۵/۰ و ۱ میلی گرم در لیتر برای القای کالوسها قرار گرفتند. نتایج نشان داد تیمار ۲ میلی گرم در لیتر -D۴,۲ دارای بیشترین وزن تر (۹۶/۳ گرم)، نرخ رشد ویژه کالوس (۱۳/۰ گرم)، میانگین قطر (۵۶/۳ سانتی متر) و درصد کالوسزایی (%۶۱/۹۶)، در شرایط تاریکی بود.

Authors

محمدولی حبیبی سیلابی

دانشجوی دکتری، اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهان باغی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

یوسف حمیداوغلی

دانشیار، اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهان باغی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.

امیر صحرارو

استادیار، اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهان باغی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران.

اصغر محمدی

دانشجوی دکتری، فیزولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان باغی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.

مینا محمدی

دانشجوی دکتری، فیزیولوژی تولید و پس از برداشت گیاهان باغی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.