ملاحظاتی درباره تولید، گاهنگاری، ساختارشناسی و منشایابی اشیای کلریتی تمدن جیرفت با استفاده روش طیف سنج جرمی شتاب دهنده، پتروگرافی و پراش پرتو ایکس
Publish place: JOURNAL OF RESEARCH ON ARCHAEOMETRY، Vol: 9، Issue: 1
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 116
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JRA-9-1_007
تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1402
Abstract:
جنوب شرق ایران در عصر مفرغ قدیم از اهمیت بسیاری برخوردار است چرا که این منطقه شاهد ظهور مراکز شهری نخستین است؛ از آن مراکز میتوان به کنارصندل (جیرفت) ، شهداد (دشت لوت) و شهرسوخته (سیستان) اشاره کرد. تخصص پذیری از شاخصهای اصلی جوامع شهرنشین است. ساخت و تولید اشیای سنگی از جنسهای مختلف نظیر کلریت، مرمر، تراورتن و لاجورد یکی از شاخصههای برجسته تمدنهای جنوب شرق در عصر مفرغ است. اشیای سنگ کلریت تمدن جیرفت شاخصترین یافته باستان شناسی در حوزه فرهنگی هلیل به شمار میرود. تاکنون پژوهشهای متعددی بر روی شمایل نگاری این ظروف و چرخه تولید و توزیع آنها انجام شده است. همچنین چند پژوهش میان رشتهای درباره منشایابی و ساختارشناسی برخی از این اشیای سنگی انجام شده است. این مقاله بر اساس مطالعات میان رشتهای به گاهنگاری اشیای کلریتی و همچنین ساختارشناسی و منشایابی آنها در جنوب کرمان میپردازد. در این پژوهش نمونههای کلریتی از دو کارگاه تولیدی در دشت جیرفت_کنارصندل و ورامین_ با استفاده از روش پتروگرافی مقطع نازک و XRD مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج اولیه نشانگر وجود حداقل دو گروه معدنی بود که نشان میدهد هر کارگاهی احتمالا در دوران مختلف از معادن سنگ کلریتی مختلفی استفاده میکردند. نتایج همچنین نشان میدهد که محوطه کنارصندل جنوبی در طی چندین قرن نقش مهمی در تولید سه گونهی مختلف ظروف سنگی (ظروف استوانهای با نقوش هندسی، ظروف زنگولهای ساده و ظروف سری جدید حکاکی شده) داشته است. بعلاوه، بر اساس دو نمونه آزمایش سالیابی مطلق با استفاده از روش AMS در ارتباط با سنگ های کلریتی حاصل پژوهشهای اخیر در جیرفت مشخص گردید که بر خلاف تصور رایج درباره گاهنگاری این اشیا، که آنها را به نیمه دوم هزاره سوم پ.م (۲۵۰۰-۲۰۰۰ پ.م) نسبت میدهند؛ اشیای کلریتی تمدن جیرفت دست کم در یک بازه هزاره ساله از اوایل هزاره سوم تا اوایل هزاره دوم پ.م تولید میشدهاند.
Keywords:
Authors
مژگان شفیعی
university of Tehran
حسن فاضلی نشلی
university of Tehran
نصیر اسکندری
university of Tehran
ماسیمو ویداله
university of Padova
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :