سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی تعاملات بین گونه ای بخش بالایی در کشت مخلوط گیاه سویا (Glycine max (L) Merrill) و دان سیاه (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass)

Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 139

This Paper With 23 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_AGRY-15-2_003

Index date: 30 October 2023

بررسی تعاملات بین گونه ای بخش بالایی در کشت مخلوط گیاه سویا (Glycine max (L) Merrill) و دان سیاه (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass) abstract

انتخاب گونه و الگوی کشت مناسب نقش مهمی در تعیین نوع رقابت و بهره­وری در سیستم کشت مخلوط دارد، لذا به منظور بررسی رقابت سویا (Glycine max (L.) Merrill) و دان­سیاه (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass) در نسبت­های مختلف کشت مخلوط بر خصوصیات زراعی و کارایی مصرف نور، آزمایشی در دو سال زراعی (۹۷-۱۳۹۶ و ۹۸-۱۳۹۷) و به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل نسبت­های کاشت ۰:۱۰۰، ۲۵:۷۵، ۵۰:۵۰، ۷۵:۲۵ و ۱۰۰:۰ (به­ترتیب دان­سیاه- سویا) به روش جایگزینی بودند. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، کارایی مصرف نور، عملکرد و اجزای عملکرد سویا و دان­سیاه بود. نتایج نشان داد، بیشترین ارتفاع بوته سویا و دان­سیاه به­ترتیب با میانگین ۳/۷۶ و ۷/۱۸۹ سانتی متر مربوط­به نسبت کاشت ۷۵:۲۵ بود. همچنین تعداد غلاف در بوته سویا و تعداد کاپیتول در بوته دان­سیاه در کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص افزایش یافت. به طور کلی، تاثیر رقابت بر کارایی مصرف نور در طی مراحل مختلف رشد از نوع همیاری دو جانبه بود. همچنین کشت خالص سویا (۱۰۰:۰) و دان­سیاه (۰:۱۰۰) به­ترتیب با ۲۴/۴۹۶۵ و ۳۹/۴۶۲ کیلوگرم در هکتار بیشترین و کمترین میزان عملکرد دانه را در اختیار داشتند. بیشترین میانگین بهره­وری در کشت مخلوط (۲۸/۱=LER) نیز از نسبت کاشت ۵۰:۵۰ حاصل شد. در نهایت، افزایش کارایی استفاده از منابع و ایجاد رابطه همیاری دوجانبه نقش مهمی در افزایش سودمندی کشت مخلوط سویا و دان­سیاه در مقایسه با کشت خالص دارد و انتخاب نسبت کاشت ۵۰:۵۰ و ۲۵:۷۵ (دان­سیاه- سویا) گزینه مناسبی برای دستیابی به هدف مذکور می­باشد.

بررسی تعاملات بین گونه ای بخش بالایی در کشت مخلوط گیاه سویا (Glycine max (L) Merrill) و دان سیاه (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass) Keywords:

بررسی تعاملات بین گونه ای بخش بالایی در کشت مخلوط گیاه سویا (Glycine max (L) Merrill) و دان سیاه (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass) authors

میثم نامداری

گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

رحمت عباسی

گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

همت اله پیردشتی

گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

فائزه زعفریان

گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Alizadeh, Y., Koocheki, A., & Nassiri Mahallati, M.)۲۰۱۰(. Evaluation of ...
Feng, L., Muhammad, A.R., Li, Z., Chen, Y., Khalid, M.H.B., ...
Khalid, M.H.B., Reza, M.A., Yu, H.Q., Sum, F.A., Zhang, Y.Y., ...
Ren, Y., Liu, J., Wang, Z., & Zhang, S.(۲۰۱۶). Planting ...
Thapa, R., Poffenberger, H., Tully, K.L., Ackroyd, V.J., Kramer, M., ...
Yang, F., Fan, Y., Wu, X., Cheng, Y., Liu, Q., ...
نمایش کامل مراجع