اثربخشی آموزش فلسفه بر انعطاف پذیری شناختی و مهارت‫های استدلالی در کودکان‬

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 95

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-10-1_009

تاریخ نمایه سازی: 30 آبان 1402

Abstract:

زمینه و هدف: پرورش تفکر  فلسفی در کودکان به دلیل آنکه به گسترش و تقویت ابعاد ذهنی و روانی کودک می­انجامد، یکی از برنامه های اساسی تعلیم کودکان به حساب می آید. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان بر پرورش انعطاف پذیری شناختی و مهارت‫های استدلالی دانش­آموزان دبستانی بود.  روش: روش پژوهش، از نوع شبه­تجربی با طرح پیش­آزمون و پس­آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل ۳۰ دانش آموز پسر پایه پنجم ابتدایی از شهر کاشان در سال ۱۴۰۰- ۱۳۹۹ بود که با روش در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و گواه (۱۵ نفر) جایدهی شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، ۲۰۱۰)، آزمون مهارت‫های استدلالی (نیوجرسی، ۱۹۸۳)‫ و مداخله آموزشی بر اساس بسته آموزشی رابرت فیشر (۱۹۹۸) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در محیط  SPSS-۲۶ انجام شد. یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد تفاوت معناداری بین گروه آموزش و گواه به ترتیب در متغیر انعطاف پذیری شناختی، خرده مقیاس­های آن و مهارت­های استدلالی وجود دارد (۰۵/۰>p). اندازه اثر برای متغیر انعطاف­پذیری شناختی (۵۸۱/۰) و خرده مقیاس های ادراک  مهارپذیری (۱۷۴/۰)، ادراک گزینه­های مختلف (۱۹۲/۰)، ادراک توجیه رفتار (۵۰۱/۰)، و مهارت­های استدلالی (۸۰۴/۰) بود. نتیجه گیری: برنامه فلسفه برای کودکان با ایجاد فرصت کاوشگری جذاب پیرامون موضوعات مختلف، باعث پرورش قدرت تفکر انتقادی، تفکر تاملی، تفکر مشارکتی، و مانع از احساس کهتری کودک می شود. در نتیجه  پیشنهاد می­شود از برنامه­های آموزش فلسفه جهت تقویت مهارت‫های شناختی، تغییر و تحول نگرش و رفتارهای کودکان در مدارس استفاده کرد.

Keywords:

Education philosophy to children , cognitive flexibility , reasoning skills , آموزش فلسفه به کودکان , انعطاف پذیری شناختی , مهارت‫های استدلالی ‬

Authors

آزاده چوب فروش زاده

Departement of Psychology, Faculty of Humanities and Social Sciences, Ardakan University, Iran

محمد صابری فرد

Faculty of Humanities and Social Sciences, Ardakan University, Iran

عذرا محمدپناه اردکان

Departement of Psychology, Faculty of Humanities and Social Sciences, Ardakan University, Iran

الهه شیروی

Faculty of Humanities and Social Sciences, Ardakan University, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Hayashi A. Teaching expertise in three countries: Findings and policy ...
  • Akrami L, Ghamarani A, Aghalar S. A study on the ...
  • Lipman M. Thinking skills fostered by philosophy for children. Thinking ...
  • Pala F. The Effect of Philosophy Education for Children (P۴C) ...
  • نمایش کامل مراجع