سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی عملکرد، بهره وری آب و شاخص درجه روز درجه رشد (GDD) و ارزیابی ضریب حساسیت گیاه گلرنگ تحت تیمارهای مختلف آبی

Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 240

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_WSRCJ-13-3_008

Index date: 6 December 2023

بررسی عملکرد، بهره وری آب و شاخص درجه روز درجه رشد (GDD) و ارزیابی ضریب حساسیت گیاه گلرنگ تحت تیمارهای مختلف آبی abstract

زمینه و هدف: گیاه گلرنگ به دلیل دارا بودن بیش از ۹۰ درصد اسیدهای چرب غیراشباع می تواند نقش مهمی در گسترش سطح زیر کشت گیاهان روغنی و تامین دانه های روغنی در کشور داشته باشد. با توجه به کمبود آب و لزوم بررسی رفتار گیاه گلرنگ درشرایط کم آبیاری ها لازم است تا برآورد مناسبی از عملکرد آن در شرایط تنش آبی وجود داشته باشد. این گیاه دانه روغنی به مناطقی با بارندگی زمستانه و بهاره اندک در طول دوره گلدهی نیاز دارد و متحمل به خشکی به شمار می رود و دارای ریشه های طویل با توانایی بالا در جذب آب از پروفیل های عمیق تر خاک می باشد.روش پژوهش: به منظور تخمین تابع تولید عملکرد و اجزای عملکرد گیاه گلرنگ رقم سینا در شرایط تنش آبی آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی واقع در استان کرمانشاه اجرا شد. این پژوهش با استفاده از داده های برداشت شده در دو سال زراعی در یک مزرعه تحقیقاتی در کرمانشاه انجام شد. عامل تنش آبی در سه سطح  ۷۰ ، ۶۰ و ۳۰ درصد نیاز آبی بر اساس بیلان رطوبتی خاک در سه تکرار اجرا گردید. بر اساس داده های سال اول دو تابع تولید ریس و تافته ضرایب حساسیت گیاه تعیین شد و با استفاده از داده های سال دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای محاسبه روز درجه رشد (GDD) از دو روش محاسبه مستقیم و میانگین اصلاح شده استفاده شد. مقدار بیشینه دمای ممکن برای رشد حدود ۳۰ درجه و دمای حداقل رشد صفر درجه به عنوان حد پایین قابل توصیه و قابل قبول (بدون ترند) گزارش شده است که در این تحقیق مقدار بیشینه ۳۰ و مقدار دمای پایه ۴ درجه از بانک اطلاعات سامانه نیاز آب گرفته شد. سپس دوره های مختلف فنولوژی با این شاخص واسنجی شد. همچنین رابطه شاخص GDD با ضرایب تبخیر-تعرق و ضرایب حساسیت و نیاز آبیاری بررسی شد. یافته ها: یافته ها نشان داد که ضریب حساسیت گیاه گلرنگ به تنش آبی بین ۵/۰ تا ۲/۱ در دوره های مختلف رشد متغیر است و بیشترین حساسیت در دوره گلدهی و دوره میانی این گیاه می باشد. همچنین نتایج بررسی دو تابع تولید نشان داد مقادیر شاخص های آماری در مورد هر دو تابع مقدار خطای نرمال ۵ درصد و مقدار کارایی هر دو تابع حدود ۹۷ درصد می باشد. نتایج نشان دهنده آن است که کمترین تبخیر-تعرق به طور متوسط در تیمارهای مختلف مربوط به تیمار ۳۰ درصد نیاز آبی با ۸/۱۸۹ میلی متر و  بیشترین مربوط به تیمار ۱۰۰ درصد نیاز آبی با ۷/۶۳۲ میلی متر بود.نتایج: بر اساس نتایج به دست آمده، گیاه گلرنگ رقم سینا در مراحل میانی و گلدهی، بیشترین حساسیت به کم آبی را دارد و ضریب حساسیت در این مرحله به ماکزیمم خود می رسد (حدود ۲/۱) و تنش آبی در این مرحله به هیچ وجه توصیه نمی شود. از طرفی، تابع ریس و تافته با ضرایب حساسیت ارائه شده می توانند در بررسی تنش های آبی، نتایج را به خوبی دو با دقت قابل قبول بر اساس ضرایب ارائه شده برآورد نمایند. از طرف دیگر در صورت عدم وجود داده گیاهی و داده های هواشناسی کامل تنها با استفاده از شاخص  GDD می توان مقادیر ضریب گیاهی و ضریب حساسیت گیاه به تنش آبی و نیاز آبیاری گیاه را با دقت مناسب برآورد نمود.

بررسی عملکرد، بهره وری آب و شاخص درجه روز درجه رشد (GDD) و ارزیابی ضریب حساسیت گیاه گلرنگ تحت تیمارهای مختلف آبی Keywords:

بررسی عملکرد، بهره وری آب و شاخص درجه روز درجه رشد (GDD) و ارزیابی ضریب حساسیت گیاه گلرنگ تحت تیمارهای مختلف آبی authors

آرش تافته

استادیار بخش مدیریت آب در مزرعه، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

سالومه سپهری

استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

اصلان اگدرنژاد

استادیار، گروه علوم و مهندسی آب، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

علی عبدزادگوهری

محقق بخش آبیاری و فیزیک خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

پریسا شاهین رخسار

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Abdzad Gohari, A., Tafteh, A., & Ebrahimipak, N. ۲۰۲۲. Investigation ...
Behmanesh, A., Egdernezhad, A., & Sepehri, S. ۲۰۲۱. Evaluation of ...
Beyyavas. V.. Haliloglus. H.. Copur. O.. and Yilmaz. A. ۲۰۱۱. ...
Bhattaraia, B. Singha, S. Angadi, S.V. Begna, S. Sainia, R. ...
Bortolheiro. F.P.. Silva. M..A. ۲۰۱۷. Physiological response and productivity of ...
Daneshvar, F., & Khajoei-Nejad, G. ۲۰۱۴. Study of bio-fertilizers application ...
Fallah, A., Nouri, F., & Mansourifar, C. ۲۰۱۵. Evaluation the ...
javadi, H., & Mousavi, G. R. ۲۰۲۱. The effect of ...
Salem. N.. Msaada. K.. Dhifi. W. Sriti. J.. Mejri. H. ...
Shir esmaeili, G., Maghsoudi mood, A., Khajouei nezhad, G., & ...
Tadayon M R, mohtashami M. ۲۰۲۰. Evaluation of the effect ...
Tafteh. A.. Ebrahimipak. N. A.. Babazadeh. H. and Kaveh. F. ...
Tafteh. A.. Ebrahimipak.. N. A.. Babazadeh. H. and Kaveh. F. ...
Weinberg. Z.G.. Landau. S.Y.. Bar-Tal. A.. Chen. Y.. Gamburg. M.. ...
Yari, P., & Keshtkar, A. H. ۲۰۱۶. Correlation between Traits ...
نمایش کامل مراجع