بررسی رابطه اسیدیته خاک با برخی از ویژگی های کیفی برگ سبز چای در چای کاری های استان گیلان

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 45

This Paper With 19 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AREO-37-3_004

تاریخ نمایه سازی: 18 دی 1402

Abstract:

چای گیاهی دایمی و همیشه سبز است که به خوبی در خاک های اسیدی رشد می کند. این گیاه آلومینیم را به طور طبیعی جذب کرده و در قسمت های مختلف شاخساره انباشته می کند. اگرچه آلومینیم برای رشد گیاه چای ضروری است، اما برای سلامتی انسان مضر است. ارزیابی وضعیت آلومینیم در خاک و برگ سبز چای به درک رابطه بین این دو در جهت ارتقای کمیت و کیفیت محصول چای کمک می کند. به­این منظور، ۳۸ نمونه خاک و برگ سبز سوم (برگ شاخص) به طور تصادفی از چای کاری های استان گیلان جمع آوری شدند. در نمونه های خاک، علاوه بر ویژگی های عمومی، مقادیر pHw و pHCaCl۲، غلظت های آلومینیم، کلسیم و منیزیم تبادلی، نیتروژن کل و غلظت های فراهم فسفر و پتاسیم و در نمونه های گیاهی نیز غلظت های همین عناصر به همراه آهن و روی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که میانگین مقادیر pHw ، pHCaCl۲ ، آلومینیم تبادلی خاک و نیز غلظت آلومینیم در گیاه چای به ترتیب ۴/۵۱، ۴/۰۴ ، kg/mg ۲۵۶ و kg/mg ۱۳۶۲ به دست آمد. آلومینیم تبادلی خاک با pHw و pHCaCl۲ یک رابطه معکوس و غیرخطی با ضرایب تعیین به ترتیب ۶۶% و ۸۴% داشت که حاکی از قابلیت اعتماد بیشتر به pHCaCl۲ در مقایسه با pHw  بود. غلظت آلومینیم در برگ سبز چای با  pHخاک همبستگی معناداری نداشت، اما رابطه آن با آلومینیم تبادلی خاک معنادار بود (r=۰.۶۹**). همچنین، مقدار پلی فنل کل با نسبت مجموع غلظت های آهن و روی به غلظت آلومینیم (  (Fe+Zn)/Al) در برگ سبز گیاه چای همبستگی معناداری (r=۰.۶۴***) نشان داد. با توجه به حداقل pH بهینه باغ های چای (۴/۵-=pH)، حداکثر غلظت بهینه آلومینیم تبادلی خاک معادل kg/mg ۱۵۳ به دست آمد. توصیه می شود که برای کنترل آلومینیم تبادلی خاک و تنظیم pH با توجه به ظرفیت بافری خاک از آهک یا دولومیت استفاده شود.

Authors

احمد شیرین فکر

عضو هیات علمی پژوهشکده چای، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی- دانش آموخته گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

شاهین اوستان

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

نصرت اله نجفی

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

عادل ریحانی تبار

استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • کیایی جمالی، س، فرقانی، ا. شریعتمداری، ح.، و شیرین فکر، ...
  • شیرین فکر ا. ۱۳۹۹. توصیه کودی باغ های چای آلوده ...
  • علی نقی پور، ب. ۱۳۹۱. اثر مقدار و تقسیط کود ...
  • فاطمی چوکامی، ع. ۱۳۹۶. مطالعه تاثیر نوع و مقدار کود ...
  • مجددی، ح.، مرادمندجلالی، ع.، اسماعیل پور، س. و بهمنیار، م.۱۳۹۱. ...
  • نمایش کامل مراجع