ارزیابی اثر اندازه مزرعه بر کارایی مصرف منابع و پایداری تولید سیب زمینی با استفاده از تحلیل امرژی (مطالعه موردی: شهرستان فریمان)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 50

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CSR-5-2_005

تاریخ نمایه سازی: 19 دی 1402

Abstract:

با هدف تبیین وضعیت پایداری در مزارع سیب زمینی با سطح زیر کشت مختلف، مطالعه ای با استفاده از تحلیل امرژی در شهرستان فریمان در سال زراعی ۹۹-۱۳۹۸ انجام شد. جمع آوری اطلاعات در نظام‎های مختلف تولید سیب زمینی از مزارع کوچک، متوسط و بزرگ (به ترتیب ۳۰، ۱۵ و ۵ مزرعه بر اساس فرمول کوکران) با استفاده از پرسش نامه ها صورت گرفت. برای محاسبه شاخص های امرژی، نهاده های مورد استفاده در نظام های مورد بررسی به چهار دسته نهاده های محیطی تجدیدپذیر رایگان، نهاده های محیطی تجدیدناپذیر رایگان، نهاده های غیر رایگان تجدیدپذیر و نهاده های غیر رایگان تجدیدناپذیر تقسیم شد و از داده های جمع آوری شده برای محاسبات شاخص های امرژی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که نظام‎های مختلف تولید سیب زمینی تاثیر متفاوتی بر سهم منابع مختلف از امرژی کل دارند. کشت در مزارع کوچک بر عکس مزارع بزرگ کمترین میزان امرژی را برای تولید محصول نیاز داشت. به علاوه، کشت در مزارع بزرگ از نظر منابع خریداری شده به کشت در مزارع متوسط شباهت بیشتری داشت. از سوی دیگر، مزارع بزرگ بر اساس شاخص نسبت بارگذاری محیطی دارای پایداری تولید بالایی در مقایسه با مزارع کوچک بودند و اختلاف قابل توجه ای با مزارع متوسط نداشتند. از آن جا که عملکرد اقتصادی مزارع بزرگ بسیار بیشتر از عملکرد اقتصادی مزارع متوسط و کوچک بود، سایر شاخص های امرژی به جز تجدیدپذیری در مزارع بزرگ نیز بالاتر از مزارع متوسط و کوچک بود. بر این اساس، کشت در مزارع بزرگ با استفاده از مکانیزاسیون بیشتر در این منطقه سبب بهبود عملکرد به همراه حفظ پایداری سیستم تولید شده است.

Authors

مهسا مصطفوی بابوکانی

دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران

یوسف هاشمی نژاد

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، ایستگاه تحقیقات منابع طبیعی و علوم دامی سبزوار، سبزوار، ایران

محمد آرمین

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران

حمید مروی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران

کوروش شجاعی نوفرست

بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Ahmad, H. and Halim, H., ۲۰۱۷. Determining sample size for ...
  • Anonymous. ۲۰۲۲. Food and agriculture data. Http://www.Fao.Org/faostat/en/data/qc. Accessed ۱۴ nov ...
  • Asgharipour, M.R., Shahgholi, H., Campbell, D.E., Khamari, I. and Ghadiri, ...
  • Odum, H.T., ۱۹۹۶. Environmental accounting: Emergy and environmental decision making. ...
  • Ortega, E., Cavalett, O., Bonifácio, R. and Watanabe, M., ۲۰۰۵. ...
  • Yasini, H., Ghanbari, S.A., Asgharipour, M.R. and Seyedabadi, E., ۲۰۲۰. ...
  • نمایش کامل مراجع