سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی اصل احترام به خودمختاری در منابع فقهی

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,203

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دانلود نمایند.

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

SUHRAWARDI03_118

Index date: 15 April 2013

بررسی اصل احترام به خودمختاری در منابع فقهی abstract

در نظام فقهی و اخلاقی اسلام مختار بودن و انتخاب گری انسان اساس تشریع قوانین و تکلیف و مسئولیت است. انسان طبیعتا چون موجودی دارای عقل و اراده است آزاد است و چون انسانها در اصل خلقت با هم برابرندبنابراین اختیار و آزادی برابر در تعیین سرنوشت خویش دارند. تمامی دستورات و دعوت های قرآن به تفکر و تدبر وانتخاب راه درست و عدالت ورزی دلالت بر آزادی و اختیار بدیهی و فطری انسان در انتخاب راه وعمل دارد. نه تنها اصل اختیار آدمی و قدرت انتخاب او مورد قبول قرآن کریم می باشد بلکه عمل انسان در صورتی نام ارزش به خود می گیرد که با کمالآگاهی و آزادی از او سر زند. خداوند در آیات بسیاری از قرآن بر اصل اختیار و آزادی تکوینی انسان درانتخاب دین و راه و روش زندگی تاکید نموده است و به دنبال آن اشاره می نماید که این اختیار و آزادی با تکیه بر آگاهی و شناخت و عفل و تدبر و تفکربه انتخاب صحیح می انجامد. همچنین در روایات نیز که دومین منبع از منابع فقه به شمار می رود بر مختار بودن انسان و حاکمیت وی بر تعیین سرنوشتشتاکید فراوان شده است. از سوی دیگر اصل کرامت ذاتی و خدادای انسانی اقتضای تسلط انسان بر خویشتن را دارد. آزادی و اختیار انسان یک پیش فرض اساسی در فقه و از مفروضات آن است.بدون فرض خودمختاری و حق انتخاب گری برای انسان وضع احکام و تکالیف برای او بیهوده و عبث خواهد بود. در فقه اصول و قواعدی وجود دارد که صریحاً بر تسلط انسان بر مال و جانش و ولایتش بر خویش، اعضا وجوارح، اموال و افعالش تأکید دارند. این قواعد مفهومی در قبال اصل اتونومی در اخلاق زیستی دارند. اما از مبانی متفاوتی برخوردار بوده و محدوده و قلمروآن ها به طور کامل با هم همپوشانی ندارد .

بررسی اصل احترام به خودمختاری در منابع فقهی Keywords:

بررسی اصل احترام به خودمختاری در منابع فقهی authors

سهیلا صفایی

دانشجوی دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی

محمود عباسی

دکترای تخصصی حقوق پزشکی

مصطفی محقق داماد

استاد دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی

مقاله فارسی "بررسی اصل احترام به خودمختاری در منابع فقهی" توسط سهیلا صفایی، دانشجوی دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی؛ محمود عباسی، دکترای تخصصی حقوق پزشکی؛ مصطفی محقق داماد، استاد دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی سومین همایش ملی بزرگداشت سهروردی با موضوع اخلاق کاربردی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله اصل اتونومی، منابع فقهی، اخلاق زیستی هستند. این مقاله در تاریخ 26 فروردین 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1203 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که در نظام فقهی و اخلاقی اسلام مختار بودن و انتخاب گری انسان اساس تشریع قوانین و تکلیف و مسئولیت است. انسان طبیعتا چون موجودی دارای عقل و اراده است آزاد است و چون انسانها در اصل خلقت با هم برابرندبنابراین اختیار و آزادی برابر در تعیین سرنوشت خویش دارند. تمامی دستورات و دعوت های قرآن به تفکر و تدبر وانتخاب ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی اصل احترام به خودمختاری در منابع فقهی با 3 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.