ارزیابی تاثیر رخداد هم زمان فازهای نوسانات شبه دوسالانه با فازهای نوسان اطلس شمالی و نوسان شمالگان بر دمای زمستانه ایران

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 140

This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MAGIG-21-79_001

تاریخ نمایه سازی: 30 بهمن 1402

Abstract:

افت و خیز دما کم وبیش تحت تاثیر دورپیوندها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی نقش هم زمان دورپیوندهای نوسان اطلس شمالی و نوسان شمالگان با نوسانات شبه دوسالانه بر دمای فصل زمستان در ایران است. بدین منظور از داده های دمایی ۱۰۰ ایستگاه هواشناسی در دوره آماری ۲۰۱۹-۱۹۸۸ استفاده شد. ضرایب همبستگی میان داده های دورپیوندی QBO، NAO و AO با دمای ماهانه محاسبه شد. سپس حالات ممکن برای رخداد هم زمان الگوهای دورپیوند تعیین شد و بی هنجاری دمایی برای حالات تعیین شده با ترسیم نمودار و نقشه در محیط GIS تحلیل شد. نتایج نشان داد که ارتباط معکوس و معنی داری بین فازهای مثبت نوسانات شبه دوسالانه با دمای ماه فوریه در اغلب مناطق شمالی و غربی وجود دارد بطوریکه بیشترین ضریب همبستگی در ایستگاه ایلام به مقدار ۸۱/۰- محاسبه گردید. همچنین ارتباط معکوس و معنی داری بین دورپیوندهای NAO و به ویژه AO با دمای نیمه شمالی و غربی بخصوص در ماه های ژانویه و فوریه مشاهده گردید. هم زمانی رخداد فازهای منفی (مثبت) NAO و AO با فازهای منفی (مثبت) QBO موجب وقوع دمای بیشتر از نرمال (نرمال و کمتر از نرمال) در نیمه غربی (شرقی) می شود. بطوریکه گرم ترین زمستان های دوره ی آماری در هنگام رخداد هم زمان فازهای منفی NAO، AO و QBO اتفاق افتاده است. از طرفی رخداد هم زمان فازهای خنثای QBO با فازهای مثبت NAO و AO موجب وقوع دمای نرمال و کمتر از نرمال در اغلب مناطق به جز بخش های جنوبی و جنوب شرقی می شود در صورتیکه بر خلاف این حالت، هم زمانی فازهای خنثای QBO با فازهای منفی NAO و AO موجب عدم رخداد ناهنجاری شدید دمایی شده و احتمال وقوع دمای بیشتر از نرمال با شدت بالا بعید به نظر می رسد.

Authors

برومند صلاحی

استاد جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

وحید خجسته غلامی

دانشجوی دکترای جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه محقق اردبیلی، شهر اردبیل، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • امیدوار، کمال و جعفری ندوشن، مهدی (۱۳۹۳). اثر نوسان قطبی ...
  • علیجانی، بهلول و کاویانی، محمدرضا (۱۳۹۰). مبانی آب و هواشناسی، ...
  • اسبقی، قربان؛ جغتایی، محمد و محب الحجه، علیرضا (۱۳۹۴). بررسی ...
  • Alijani, B. & Kaviani, M. R. (۲۰۱۱). Principal of Climatology, ...
  • Adam, A. & Andrew, G. (۲۰۰۹). Impact of the QBO ...
  • Ahmadi, M. Lashkari, H. Keykhosravi, G. & Azadi, M. (۲۰۱۵). ...
  • Rivandi, A. Mohamadiha, A. & Mohammad Pur, M. (۲۰۱۴). Effect ...
  • Salahi, B. & Hajizadeh, Z. (۲۰۱۳). An analysis on the ...
  • Song, X. Yin, Z. & Zhang, Y. (۲۰۲۳). Subseasonal reversals ...
  • نمایش کامل مراجع