دشواری های حقوقی حاکم بر بهره برداری از آثار ادبی و هنری مجهول المالک
Publish place: Comparative law Research Quarterly، Vol: 19، Issue: 1
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 80
This Paper With 23 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CLRM-19-1_002
تاریخ نمایه سازی: 14 اسفند 1402
Abstract:
چکیده
چنانچه متقاضی استفاده از آثار ادبی و هنری علیرغم تلاش های معقول نتواند نام و نشانی از صاحب اثر برای کسب اجازه از او بیابد، مشکل آثار مجهول المالک رخ می نماید. هرچند این مشکل از ابتدای وضع قوانین حمایت از آثار ادبی و هنری وجود داشته، اما امروزه به دلایل مختلف، از جمله ظهور فناوری های نوین و تغییر ترجیحات مصرف کننده به استفاده از آثار دیجیتالی به جای آثار مکتوب، این مشکل رنگ جدی تری به خود گرفته است.
تاکنون راه حل های حقوقی متعددی برای حل مشکل بهره برداری از آثار مجهول المالک ارائه شده است. در یک تقسیم بندی کلی می توان این راه حل ها را به دو دسته راه حل های پیشینی با هدف پیشگیری از بروز مشکل و راه حل های پسینی با هدف درمان و رفع مشکل بروز یافته تقسیم بندی کرد. با وجود تعدد راه حل های ارائه شده، تلاش ها برای یافتن یک راه حل جدید ویا کاستن از ایرادات راه حل های موجود ادامه دارد. با وجود این که ارائه یک راه حل کاملا جدید و ابتکاری مطلوب است، اما در این مقاله سعی شده است پس از بررسی راه حل های موجود و آسیب شناسی هریک از آنان، در نهایت راه حل میانه ای از تلفیق مزایای تایید شده هریک از این راه حل ها ارائه شود.
* نویسنده مسوول مقاله: E-mail: Tayebehsaheb@gmail.com
Keywords:
Orphan works , Anonymous works , Extended collective licenses , Limitation of liability , واژگان کلیدی: آثار ادبی و هنری مجهول المالک , آثار گمنام , آثار بی نام , مجوزهای جمعی فراگیر , محدودیت مسوولیت
Authors
طیبه صاحب*[۱]
Ph.D. in Private Law, University of Tehran, International Campus of Kish, Kish, Iran