معیارهای درون متنی گزینش فضائل بنیادین قرآنی
Publish place: The Qur’an and Science، Vol: 17، Issue: 33
Publish Year: 1402
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 190
This Paper With 30 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_MIUQU-17-33_004
Index date: 18 March 2024
معیارهای درون متنی گزینش فضائل بنیادین قرآنی abstract
در روایتی از حضرت رسول اکرمk تمام کردن مکارم یعنی فضائل اخلاقی هدف بعثت ایشان معرفی شده است؛ یعنی تبیین و اکتساب فضائل اخلاقی، از مهم ترین اهداف اسلام است و ازآنجایی که فضائل در اسلام شامل همه صفات اکتسابی و رفتارهای درونی و بیرونی انسان می شود که از روی اختیار از انسان صادر می شود، فضائلی که ارتباطی چندوجهی و یا به تعبیری سازواره ای با یکدیگر دارند و برخی نقش اساسی و بنیادینی در پیکره اخلاق اسلامی دارند که تمسک به آنها زمینه ساز و لازمه تحقق دیگر فضائل هستند؛ لذا در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، با تدبر در امتیازات و ویژگی های فضائل در متن قرآن کریم، با هدف دستیابی به معیارها و شاخص های این فضائل به سراغ قرآن کریم رفتیم که اولین و جامع ترین منبع تربیت و اخلاق اسلامی است و به اشکال متنوع به انواعی از فضائل پرداخته، با روش های مختلف براساسی و بنیادی بودن آنها اشاره کرده است. درنتیجه پس از تبیین شرایط و ضوابط لازم برای تعیین معیارهای متمایزکننده فضائل بنیادین از دیگر فضائل، معیارهایی که بتواند تا حدودی و یا در کنار دیگر معیارها دال بر بنیادین بودن فضائل بود، از متن قرآن کریم کشف و ارائه شد. معیارهایی چون: «فراوانی سخن گفتن از آن، خواست صریح و جدی خداوند متعال، ویژگی برجسته الگوهای قرآنی، برخورداری از آثار و پیامدهای سعادتمندانه، هدف بودن برای برنامه های تربیتی قرآن، استفاده از بن، ساختار و یا محتوای تاکیدی، ارتباط گسترده همنشینی با دیگر فضائل، رابطه تقابل با رذائل وخیم، رابطه جانشینی با فضائل بنیادین دیگرو برخورداری از ترجیحات رتبی».
معیارهای درون متنی گزینش فضائل بنیادین قرآنی Keywords:
معیارهای درون متنی گزینش فضائل بنیادین قرآنی authors
زینب هاشمی
دبیر پژوهشی گروه علوم تربیتی، مدرسه علوم انسانی، موسسه آموزش عالی شهیده بنت الهدی صدر، جامعه المصطفی (ص) العالمیه، قم، ایران
سیدمحمدصادق موسوی نسب
دکتری تخصصی استادیار گروه علوم تربیتی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی ره، قم، ایران
طاهره ماهروزاده
دکترای تخصصی استادیار گروه فقه و قرآن، موسسه آموزش عالی شهیده بنت الهدی صدر، جامعه المصطفی ص العالمیه، قم، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :