ضرایب همبستگی و تجزیه به عامل های صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی موثر بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های نخود (Cicer arietinum L.) تیپ دسی
Publish place: Iranian Journal of Field Crops Research، Vol: 22، Issue: 1
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 106
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFCR-22-1_002
تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1402
Abstract:
شناسایی صفاتی که توصیف مناسبی از تنوع بین ژنوتیپ ها ارائه می دهند از طریق تجزیه تابع تشخیص کانونیکی، تجزیه خوشه ای و تعیین فاصله ژنتیکی امکان پذیر است. درهمین راستا، ۲۹ ژنوتیپ نخود تیپ دسی و یک رقم تیپ کابلی (سارال) ازنظر صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی و ارتباط آن ها با عملکرد و اجزای عملکرد در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ مورد ارزیابی قرار گرفتند. درصد بقای ژرم پلاسم نخود به طور معنی داری با محتوای رنگ دانه های فتوسنتزی و کارایی فتوسیستم II (Fv′/Fm′) همبستگی منفی و با عملکرد دانه و زیست توده همبستگی مثبت داشت. بر اساس نتایج تجزیه به عامل ها، عامل اول با ۸/۲۲ درصد و عامل دوم با ۱/۱۲ درصد بیش ترین تغییرات را توجیه کردند. در عامل اول، مهم ترین صفات دارای بار مثبت عبارت بودند از Fv′/Fm′، محتوای کل رنگ دانه های فتوسنتزی، محتوای نشاسته، تعداد غلاف بارور و تعداد دانه و صفت مهم دارای بار منفی درصد بقا بود. ژنوتیپ های گروه پنج تجزیه خوشه ای در ۵۴ درصد از صفات، میانگین بیشتری در مقایسه با میانگین کل داشتند. تلاقی ژنوتیپ های گروه یک به علت درصد بقای زمستانه و عملکرد بالاتر و ژنوتیپ های گروه پنج به علت ارتفاع بوته و ارتفاع اولین غلاف بیشتر (در مقایسه با میانگین کل) که از فاصله ژنتیکی زیادی نیز برخوردار بودند می تواند به معرفی ارقامی با عملکرد بالا با قابلیت کشت پاییزه و برداشت مکانیزه منجر شود. همچنین، ژنوتیپ های گروه سه تجزیه خوشه ای (MCC۳۲، MCC۳۴، MCC۱۵۵، MCC۱۹۴، MCC۱۹۹ و MCC۲۹۱)، صفات با اولویت بالا برای گزینش توسط اصلاح گران را داشته و می توانند در برنامه های به نژادی برای کشت پاییزه موردتوجه قرار گیرند.
Keywords:
Authors
جعفر نباتی
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
علیرضا حسن فرد
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
احمد نظامی
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
محمد زارع مهرجردی
دانشکده کشاورزی شیروان- دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :