اولویت بندی ابعاد راه اندازی کسب وکار روستایی از دیدگاه کنشگران توسعه روستایی بر اساس تحلیل شبکه ای دیمتل (موردمطالعه: دهستان بار اندوز شمالی، شهرستان ارومیه)

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 150

This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IAEEJ-19-2_001

تاریخ نمایه سازی: 21 فروردین 1403

Abstract:

توسعه روستایی یکی از اولویت های مهم برنامه کلان توسعه به ویژه در کشورهای درحال توسعه است و جهت نیل به آن، کسب وکارهای روستایی به عنوان مهم ترین عنصر اقتصاد روستایی و ابزاری برای رشد اقتصادی و اجتماعی مطرح می باشد که سبب ماندگاری روستاییان در روستا، اشتغال زایی و کاهش بیکاری، افزایش درآمد و افزایش بهره وری، احیای مشاغل سنتی و غیره می شوند. در این راستا پژوهش حاضر باهدف شناسایی و اولویت بندی ابعاد تاثیرگذار درراه اندازی کسب وکارهای روستایی انجام گرفت. جامعه آماری شامل کنشگران توسعه روستایی شهرستان ارومیه، به تعداد ۱۳۳ نفر بودند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان، تعداد ۹۷ نفر به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه مبتنی بر ابعاد مستخرج از مرور پیشینه تحقیق به صورت ماتریس مقایسه زوجی بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل شبکه ای مبتنی بر دیمتل استفاده شد. نتایج نشان داد اثرگذارترین متغیرها برای کسب وکار روستایی به ترتیب متغیرهای وجود مواد اولیه، تامین مالی مناسب، وجود شرایط مناسب محیطی، سیاست های حمایتی دولت، امنیت سرمایه گذاری و نوآوری و خلاقیت افراد بود. یافته های حاصل از بررسی اثرات متقابل و درون شبکه ای بین متغیرها و ابعاد راه اندازی کسب وکار روستایی نشان داد که اولویت توجه باید به ترتیب به بعد اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، نهادی و طبیعی صورت پذیرد. ازاین رو پیشنهاد می گردد که از طریق آموزش های مناسب، زمینه های ایجاد خودباوری، تفکر خلاق و توانمندسازی روستائیان در اولویت قرار گیرد. در خصوص افزایش پس انداز و قدرت سرمایه گذاری روستاییان در کسب وکارهای روستایی اقدامات موثری از قبیل معافیت های مالیاتی، اعطای تسهیلات بانکی و غیره، صورت بگیرد. زیرساخت های فیزیکی، ارتباطی و عمومی برای روستائیان مهیا شود و نهایتا شرایط طبیعی حاکم بر منطقه به لحاظ جهت بهره برداری مناسب از منابع، لحاظ شود.

Authors

مهناز محمدزاده نصیرآبادی

استادیار گروه مدیریت کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

فرانک محمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد توسعه روستایی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

طاهره شرقی

استادیار دانشکده توسعه کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

باقر حسین پور

استادیار بخش اقتصادی-اجتماعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ایران، تبریز، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :