کارایی چند قارچ کش جدید در کنترل بیماری لکه موجی گوجه فرنگی

Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 317

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ARPP-13-1_009

تاریخ نمایه سازی: 29 خرداد 1403

Abstract:

بیماری لکه موجی گوجه فرنگی که عوامل اصلی آنAlternaria alternata ، A. tenuissima و A. solani می باشند، در شرایط آب و هوایی مختلف ایجاد می شود. در این پژوهش کارایی قارچ کش های فلوکساپیروکساد + دیفنوکونازول (داگونیس® SC۱۲.۵%)، تتراکونازول + آزوکسی استروبین (آفیانس® SC۱۷%) و ماندی پروپامید + دیفنوکونازول (کریال استار® SC۵۰%) در کنترل بیماری لکه موجی گوجه فرنگی در مقایسه با قارچ کش بوسکالید + پیراکلواستروبین (سیگنوم® WG۳۳.۴%) مورد ارزیابی قرار گرفت. قارچ کش های داگونیس® با مقادیر ۸۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۲۰۰ میلی لیتر، آفیانس® ۴۵۰، ۶۰۰ و ۷۵۰ میلی لیتر، کریال استار® ۴۰۰، ۵۵۰ و ۷۰۰ میلی لیتر و سیگنوم® با مقدار ۵۰۰ گرم در هکتار و تیمار شاهد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات در استان های فارس و هرمزگان در شرایط مزرعه و در استان البرز در گلخانه انجام شد. ارزیابی تیمارها با توجه به شاخص شدت بیماری و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری محاسبه شد. نتایج نشان داد که قارچ کش های آفیانس® با مقادیر ۶۰۰ و ۷۵۰ میلی لیتر در هکتار با کارایی ۴۸ تا ۸۲ درصد، داگونیس® با دوز ۱۲۰۰ میلی­لیتر در هکتار با کارایی ۵۰ تا ۷۰ درصد و سیگنوم® به مقدار ۵۰۰ گرم در هکتار با کارایی ۴۸ تا ۷۵ درصد، عملکرد مناسبی در کنترل بیماری لکه موجی گوجه فرنگی داشتند. اگر چه قارچ کش کریال استار® با مقدار ۷۰۰ میلی لیتر در هکتار کارایی کمتری (حدود ۴۵-۵۵ درصد) در مقایسه با قارچ کش های مذکور داشت ولی عملکرد آن قابل توجیه است. به این ترتیب قارچ کش های آفیانس®، داگونیس® و سیگنوم® به ترتیب با مقادیر ۶۰۰، ۱۲۰۰میلی لیتر و ۵۰۰ گرم در هکتار و قارچ کش کاریال استار در مراحل اولیه بیماری به مقدار ۷۰۰ میلی لیتر در هکتار قابل توصیه برای کنترل بیماری لکه موجی گوجه فرنگی هستند.

Authors

کسری شریفی

۱ بخش تحقیقات بیماری های گیاهی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

آزاده گودرزی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران.

بنفشه صفائی فراهانی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.