سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری پس از بروز بحران

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,419

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دانلود نمایند.

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCUDMABHAR01_014

Index date: 2 September 2013

مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری پس از بروز بحران abstract

یکی ازارکان مدیریت بحران دریک منطقه زلزله زده پیشگیری و کاهش ازتلفات ناشی اززلزله است شبکه ترابری درون شهری نقشی تعیین کننده درموفقیت عملیات نیروهای امداد و نجات درشرایط بحرانی پس اززلزله به ویژه درشهرهای بزرگ دارا می باشد اگاهی ستادها و نهادهای مجری عملیات امداد و نجات ازدو مشخصه مکانی و زمانی هرسانحه به عنوان یکی ازپیش نیازهای اصلی درعملیات امداد و نجات محسوب میگردد عامل فوق الذکر گرچه به عنوان یکی ازمهمترین پارامترهای کارایی عملیات امداد و نجات محسوب می گردد اما اگرشبکه های دسترسی نتوانند قابلیت عملکرد خود را پس ازسانحه حفظ نمایند عملیات امداد و نجات به جهت عدم کارایی مناسب مسیرها و معابر با وقفه زمانی روبرو خواهد شد این درحالی است که دسترسی به مکانهای اسیب دیده درنخستین لحظات پس ازوقوع سانحه نقش مهمی درکاهش امار قربانیان حادثه و مهار اثرات احتمالی سانحه اتش سوزی انفجار ها و ... خواهد داشت شبکه معابر شهرکرمان که درشرایط عادی دارای مشکلات متعدد بویژه درساعات اوج سفرهای درون شهری می باشد یقینا پس ازوقوع زلزله های بزرگ که زلزله شناسان پیش بینی نموده اند دارای وضعی بسیاربحرانی خواهد شد لذا بررسی عملکرد مسیرها درشرایط اضطرار نقش بسیار مهمی دربهبود کمی زمان عملیات امداد و نجات خواهد داشت این مطالعه قصد دارد به بررسی عمده مخاطراتی بپردازد که عملکرد شبکه های دسترسی را بپس ازوقوع زلزله مختلف می نماید.

مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری پس از بروز بحران Keywords:

مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری پس از بروز بحران authors

احسان حکاک زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری

علی عبدالهی

کارشناس ارشد مهندسی راه و ترابری

علی تقی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری

رسول پهلوان پور

کارشناس ارشد معماری

مقاله فارسی "مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری پس از بروز بحران" توسط احسان حکاک زاده، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری؛ علی عبدالهی، کارشناس ارشد مهندسی راه و ترابری؛ علی تقی پور، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری؛ رسول پهلوان پور، کارشناس ارشد معماری نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی اولین همایش ملی مدیریت بحران شهری با چشم انداز افق 1404 پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله مدیریت بحران، شبکه ترابری درون شهری، سناریوی زلزله، شبکه اضطراری امدادرسانی، حمل و نقل هستند. این مقاله در تاریخ 11 شهریور 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1419 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که یکی ازارکان مدیریت بحران دریک منطقه زلزله زده پیشگیری و کاهش ازتلفات ناشی اززلزله است شبکه ترابری درون شهری نقشی تعیین کننده درموفقیت عملیات نیروهای امداد و نجات درشرایط بحرانی پس اززلزله به ویژه درشهرهای بزرگ دارا می باشد اگاهی ستادها و نهادهای مجری عملیات امداد و نجات ازدو مشخصه مکانی و زمانی هرسانحه به عنوان یکی ازپیش نیازهای اصلی ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی زلزله و مدیریت بحران و مدیریت شهری و مدیریت بحران شهری طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری پس از بروز بحران با 1 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.