سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

بررسی قابلیت جذب انرژی جاذب های انرژی تولید شده به روش هیدروفرمینگ

Publish Year: 1390
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,829

This Paper With 6 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICME12_141

Index date: 16 September 2013

بررسی قابلیت جذب انرژی جاذب های انرژی تولید شده به روش هیدروفرمینگ abstract

امروزه طراحی و تولید اجزای شاسی و بدنه خودرو با هدف افزایش قابلیت انرژی در تصادف و برخورد یکی از مسائل پر اهمیت در صنایع خودروسازی محسوب می شود. از اینرو شاسی و بدنه خودروها از شکل دادن اجزای جدارنازک تشکیل می شوند که می توانند تحت بار اعمالی تغییر شکل های بزرگی را تحمل کرده و در نتیجه انرژی بسیاری را جذب کنند. هیدروفرمینگ به عنوان یک روش شکل دهی مناسب، به دلیل امکان تولید اشکال پیچیده، افزایش کارسختی ، بهبود رفتار ضربه پذیری و کاهش استفاده از فرایند جوشکاری کاربرد فراوانی یافته است. در این مقاله به شبیه سازی و تحلیل جاذب های انرژی تولید شده به روش هیدروفرمینگ تحت بارگذاری محوری پرداخته شده است. در این راستا جاذب انرژی با و بدون تاثیرات هیدروفرمینگ با استفاده از نرم افزار اجزاء محدود ABAQUS/Explicit مدلسازی و نمودار نیرو – جابجایی آن استخراج و میزان جذب انرژی، نیروی بیشینه مچالگی و نیروی میانگین مچالگی در پیش کرنش های ضخامتی مختلف با مراجع قبلی مقایسه شده است. در ادامه به منظور بهبود خصوصیات جذب انرژی مچالگی وارونگی معکوس شبیه سازی و نتایج با مدل قبلی مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد که مچالگی وارونگی معکوس به طور قابل توجهی نیروی بیشینه مچالگی را کاهش می دهد.

بررسی قابلیت جذب انرژی جاذب های انرژی تولید شده به روش هیدروفرمینگ Keywords:

بررسی قابلیت جذب انرژی جاذب های انرژی تولید شده به روش هیدروفرمینگ authors

محمد دامغانی نوری

استادیار دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه سمنان

ابوالفضل خلخالی

استادیار دانشکده مهندسی خودرو، دانشگاه علم و صنعت ایران

مینا کهنسال واجارگاه

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه سمنان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
J.E., Grey, A.P. Devereaux, W.N. Parker, "Apparatus for making wrought ...
S.H. Zhang Z.R. Wang, Y. Xua, Z.T. Wang, L.X. Zhou ...
Soo-Ik Oh, Byung-Hee Jeon _ Hyun-Yong Kim, Jae-Bong Yang , ...
F. Djavanroodi, M. Gheisary , Fracture and springback on Double ...
Stasa F.L, Applied finite element analysis for engineers _ Holt ...
Sungtae Kim _ Youngsuk Kim , Analytical study for tube ...
Guist LR, Marble DP, Prediction of the inversion load of ...
Young-Suk Kim, Young-Moon Lee, Cheol Kim, and Sang-Moo Hwang _ ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "بررسی قابلیت جذب انرژی جاذب های انرژی تولید شده به روش هیدروفرمینگ" توسط محمد دامغانی نوری، استادیار دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه سمنان؛ ابوالفضل خلخالی، استادیار دانشکده مهندسی خودرو، دانشگاه علم و صنعت ایران؛ مینا کهنسال واجارگاه، دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه سمنان نوشته شده و در سال 1390 پس از تایید کمیته علمی دوازدهمین کنفرانس ملی مهندسی ساخت و تولید ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله جاذب انرژی، هیدروفرمینگ، مچالگی وارونگی معکوس، تحلیل اجزاء محدود،ABAQUS هستند. این مقاله در تاریخ 25 شهریور 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2829 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که امروزه طراحی و تولید اجزای شاسی و بدنه خودرو با هدف افزایش قابلیت انرژی در تصادف و برخورد یکی از مسائل پر اهمیت در صنایع خودروسازی محسوب می شود. از اینرو شاسی و بدنه خودروها از شکل دادن اجزای جدارنازک تشکیل می شوند که می توانند تحت بار اعمالی تغییر شکل های بزرگی را تحمل کرده و در نتیجه انرژی ... . برای دانلود فایل کامل مقاله بررسی قابلیت جذب انرژی جاذب های انرژی تولید شده به روش هیدروفرمینگ با 6 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.