سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

اسلام و اخلاق زیست محیطی

Publish Year: 1392
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,942

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

EESD01_052

Index date: 18 February 2014

اسلام و اخلاق زیست محیطی abstract

امروزه وخامت بحران های زیست محیطی تا حدّی است که حیات انسان و سایر موجودات بر کره خاکی را به مخاطره انداخته است. به همین دلیل مبانی نظری تعیین کننده تعامل انسان با طبیعت، از جمله اخلاق، مورد توجّه علاقه مندان به محیط زیست قرار گرفته است؛ به طوری که تبیین نظریه اخلاق زیست محیطی مناسب، از ضروریات حفاظت و بهره برداری از محیط زیست محسوب می گردد. اخلاق زیست محیطی رایج، بر طیفی از مبانی ارزش ذاتی قرار دارند که انسان محوری و زیست بوم محوری، دو سر آن را تشکیل می دهند ، اما در سال های اخیر تعامل مناسب انسان با محیط زیست طبیعی و راه حل بحران های زیست محیطی در بازگشت به مبانی دینی و معنوی جستجو می شود. در مقاله حاضر سعی شده است تا دیدگاه های اخلاق زیست محیطی با توجه اسلام نشان داده شود که چرا تبیین اخلاق زیست محیطی مبتنی بر دیدگاه خدا محوری، دیدگاهی جامع تر برای حفاظت از محیط زیست می باشد. تخریب محیط زیست، صدمه رساندن به یکپارچگی عالم هستی و آیات خداوند تلقی می شود و لذا، موانع درونی پایدارتری را برای جلوگیری از صدمه رساندن به محیط زیست فراهم می آورد. خودبوم شناسی، تلاشی برای ارائه رهیافتی خدا محور در اخلاق زیست محیطی است که با الهام از انسان شناسی اسلام و با تاکید بر بعد روحانی نفس انسان، تعامل مناسب انسان و محیط زیست را بر مبنای خودشناسی و صیانت نفس بنا می نهد و با توجه به ویژگی های این رهیافت، می توان آن را پاسخگوی نیاز انسان امروز در تعامل با طبیعت، یعنی ایجاد حس یگانگی با تمامی مخلوقات خداوند دانست. اما امروزه در تفکر هر روز ما، تسلط انسان گرایی بر محیط زیست را می بینیم که این روند، محیط زیست را کاملا وابسته به انسان می سازد. اما باید توجه داشت که خودشان نیزدر این روند اسیر و پیرو این آشوب می شوند که دیگر واقعا نه انسان اصل است و نه طبیعت، بلکه هر دو در این جریان لاینقطع غرق شده اند و باید برای رهایی از این روند ارزش ها را زنده کرد.

اسلام و اخلاق زیست محیطی Keywords:

اسلام و اخلاق زیست محیطی authors

سهیل ذوالفقاری

دانشجوی دکترای حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

مهدی عاشوری

کارشناس ارشد مدیریت آموزشی

الهام فرشیدی فر

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
اصغری لفجمانی، صادق، اصول تربیت زیست محیطی در اسلام _ ...
ام خالد، فضلان، اسلام و محیط زیست، ترجمه اسماعیل حدادیان ...
جوادی آملی، عبدالله، اسلام و محیط زیست، قم، مرکز نشر ...
شریفی، احمد حسین آیین زندگی، ص28. ...
کرمی، خدابخش، مقدمه ای بر اکولوژی انسانی، تهران، چاپ اول، ...
مصباح یزدی، محمد تقی اخلاق در قرآن، ج 1، مقدمه. ...
مکارم شیرازی، ار تفسیر نمونه، ج24، ص .275 ...
Kortenkamp KV, Moore CF. Ecocentrism and anthrop ocentrism : Moral ...
Bourdeau P The man-nature relationship and environmental ethics. Journal of ...
Rshm SMK. Care for Creation: Human Activity and the Environmen. ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "اسلام و اخلاق زیست محیطی" توسط سهیل ذوالفقاری، دانشجوی دکترای حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک؛ مهدی عاشوری، کارشناس ارشد مدیریت آموزشی؛ الهام فرشیدی فر، کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی نوشته شده و در سال 1392 پس از تایید کمیته علمی اولین همایش ملی آموزش، فرهنگ و اخلاق زیست محیطی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله زیست محیطی، اسلام، انسان، اخلاق هستند. این مقاله در تاریخ 29 بهمن 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1942 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که امروزه وخامت بحران های زیست محیطی تا حدّی است که حیات انسان و سایر موجودات بر کره خاکی را به مخاطره انداخته است. به همین دلیل مبانی نظری تعیین کننده تعامل انسان با طبیعت، از جمله اخلاق، مورد توجّه علاقه مندان به محیط زیست قرار گرفته است؛ به طوری که تبیین نظریه اخلاق زیست محیطی مناسب، از ضروریات حفاظت و ... . برای دانلود فایل کامل مقاله اسلام و اخلاق زیست محیطی با 17 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.