سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

کنکاشی در اختصاصات زیست- محیطی صنعت بدوی سفال کلپورگان، تنها موزه ی زنده در ایران

Publish Year: 1392
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 909

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ESPME03_591

Index date: 16 March 2014

کنکاشی در اختصاصات زیست- محیطی صنعت بدوی سفال کلپورگان، تنها موزه ی زنده در ایران abstract

کلپورگانروستایی است از توابع شهرستان سرواوان در جنوبشرقی بلوچستان ایران و نزدیکی مرز پاکستان. در کلپورگان مراحل اصلی ساخت سفال به عهده ی زنان است. زنان سفالگر کلپورگان برای ساختن انواع ظروف سفالی هم چون کوزه، قلیان، آفتابه، اسپنددودکن، قندان، سینی، کاسه و ... که در زندگی روزمره از آنها استفاده می کنند، از چرخ سفال گری استفاده نمی کنند. این شیوه ی سفال سازی می تواند نمایان گر قدمت سفال سازی در این منطقه را به قبل از اختراع چرخ برساند. در این روش تمام مراحل کار که شامل فشاردهی، شکل دهی گل (رس +آب) و نقش بندی است، با دست زنان انجام می گیرد. و مردان روستا حمل خاک رس، آماده کردن گل و پختن سفال را انجام می دهند. سفال های تهیه شده در کلپورگان فاقد لعابند و سطوح ظروف کاربردی با یک سنگ کوچک، صاف و هموار می‌شوند. مشخصه‌ای که کلپورگان را از سایر مناطق سفال گری متمایز کرده شیوه ی ساخت سفال با روش 4 تا 6 هزار سال قبل است که دست نخورده باقی مانده، طرح ها و نقش های روی سفال ها بیشتر هندسی هستند و معمولاً شامل یک دایره ی توخالی و یک دایره ی توپر و یک خط می‌باشد که توسط زنان سفال گر کلپورگانی با هم ترکیب و نقش هایی بدون نو آوری و متاثر از گذشت زمان و تغییر ایام را به خود می گیرند. روستای کلپورگان با هنر- صنعت بومی و بدوی سفال سازی تاریخی ومنحصر به فرد با شهرت جهانی شاهکار اندیشه، ذوق، فرهنگ و هنر زنان بلوچ در شرق سرزمین ایران است که نسل به نسل از مادران به دختران منتقل شده و گذشت زمان و گذر حوادث تاریخی از اصالت آن کم نکرده و اصالت بومی آن حفظ شده است. بارزترین وجه تمایز سفال کلپورگان با سایر موارد مشابه طریقه ی ساخت آن است که هم چنان بر اساس الگوهای سنتی و باستانی چند هزارساله بدون استفاده از چرخ ساخته‌ می‌شود.

کنکاشی در اختصاصات زیست- محیطی صنعت بدوی سفال کلپورگان، تنها موزه ی زنده در ایران Keywords:

کنکاشی در اختصاصات زیست- محیطی صنعت بدوی سفال کلپورگان، تنها موزه ی زنده در ایران authors

مریم عابدینی

دانشجوی دکتری

بهروز صاحب زاده

دانشگاه فرهنگیان پردیس شهیدمطهری زاهدان

زهرا قدسی زاده

دانشگاه تهران دانشکده محیط زیست

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
اگلاک، جی؛ گلاک، سومی هیراموتو، 1364. " د " سیری ...
آسیدسجادی، سیدمنصور، 1375. "دهانه غلامان، شهری هخامنشی در سیستان: مقاله: ...
توژی، موریتزیو، 1374. آن سوی سفال های سوخته: مقاله: مجله ...
غراب کمال الدین.1364. " بلوچستان یادگار مطرود قرن:.تهران: انتشارات کیهان ...
آسیستانی افشارایرج. 1366. " نگاهی به سیستان و بلوچستان": تهران. ...
یعقوبی، حمیده، آقا محمدی، فاطمه، 1380. "سیستان زاده ی هامون:زاهدان: ...
افشار سیستانی، ایرج، 1371. "بلوچستان وتمدن دیرینه آن. تهران: انتشارات ...
آسازمان‌مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌سیستان و بلوچستان، 1377. "طرح بررسی قابلیت ...
آسازمان‌مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌سیستان و بلوچستان، 1387."آمارنامه استان سیستان و ...
رهنما راد، جعفر، صاحب زاده، بهروز، 1387. " ژئومورفولوژی و ...
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، 1389. "صنایع دستی ...
ThePhD studen/Islamc Azad University/S cience and Research Branch/Tehran; ma2006geo @yahoo.com ...
Tehran University/ Department ofNatural Resources /Tehran ;Z_ghodsizadeh @yahoo.com Abstract ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "کنکاشی در اختصاصات زیست- محیطی صنعت بدوی سفال کلپورگان، تنها موزه ی زنده در ایران" توسط مریم عابدینی، دانشجوی دکتری؛ بهروز صاحب زاده، دانشگاه فرهنگیان پردیس شهیدمطهری زاهدان؛ زهرا قدسی زاده، دانشگاه تهران دانشکده محیط زیست نوشته شده و در سال 1392 پس از تایید کمیته علمی سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله سفال گری، کلپورگان، ، قوم بلوچ، هنر بومی، صنعت بدوی، زنان بلوچ هستند. این مقاله در تاریخ 25 اسفند 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 909 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که کلپورگانروستایی است از توابع شهرستان سرواوان در جنوبشرقی بلوچستان ایران و نزدیکی مرز پاکستان. در کلپورگان مراحل اصلی ساخت سفال به عهده ی زنان است. زنان سفالگر کلپورگان برای ساختن انواع ظروف سفالی هم چون کوزه، قلیان، آفتابه، اسپنددودکن، قندان، سینی، کاسه و ... که در زندگی روزمره از آنها استفاده می کنند، از چرخ سفال گری استفاده نمی کنند. ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی سفال طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله کنکاشی در اختصاصات زیست- محیطی صنعت بدوی سفال کلپورگان، تنها موزه ی زنده در ایران با 12 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.