سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ظهور مجدد گنبد در معماری ایران پس از اسلام و تجلی باورهای اعتقادی و مفاهیم عرفانی در آن

Publish Year: 1392
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,022

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

ICCAU01_1341

Index date: 20 July 2014

ظهور مجدد گنبد در معماری ایران پس از اسلام و تجلی باورهای اعتقادی و مفاهیم عرفانی در آن abstract

ساخت گنبد به مثابه یکی از پیشرفتهترین تکنیکهای پوشش دهانه دردنیای باستان در معماری ساسانی راه تکامل میپیمود و شاهد اوج شکوفایی خود در کاخ فیروزآباد فارس بود. اما این عنصر درمعماری سدههای نخست پس از اسلام در ایران به همراه عناصر دیگریهمچون ایوان )که در بنای ایوان مداین به اوج شکوه و عظمت رسیده بود( و کنگرههای تزیینی دیگر دیده نشد. با وجود آنکه مبنایمهمترین عبادت در اسلام، ادای جمعی فریضه نماز است و این مستلزم فضای بزرگ سرپوشیده، اما ساخت مساجد سدههای نخستین پس از اسلام در ایران از الگوی شبستانی پیروی میکرد و سازندگانْ پوششدهانههای بزرگ را با شبستانهای ستوندار ترجیح میدادند. در قرن چهارم هجری و در مقبره امیر اسماعیل سامانی بود که گنبد دوباره به معماری ایران بازگشت و در ساخت بنای دوازده امام در یزد ومسجد جامع قروه و سپس گنبدخانه نظامالملک )همگی در قرن پنجم هجری( بهکار رفت. ایوان نیز به گونهای مشابه به معماری مسجد بازگشت و به مثابه یکی از اصلیترین عناصر، الگوی ساخت مسجد رادگرگون ساخت. اما علل این غیبت و ظهور مجدد چیست؟ گنبد وارد شده به معماری مسجدْ تجلیگاه چه مفاهیمی است که آن را از گنبدهای پیش از اسلام متفاوت ساخته است؟ در این مقاله کوشیده شدتا با مطالعات کتابخانهای و غور در منابع مکتوب، با روش تفسیر تاریخی به پاسخگویی به پرسشهای بالا پرداخته شود. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که گنبد و ایوان در معماری ساسانی نماد ونشانی از حکومت ساسانی و طبقه حاکم گردیده و ساخت آن یادآور مجدد آن دوران بوده است و سازندگان از ساخت مجدد آنها تبری میجستهاند. همچنین سنتگرایان بر این باورند که گنبد در معماریاسلامی تجلیگاه صفات جمالی و جلالی الهی، نمادی تمثیلی از اصل کثرت در وحدت و وحدت در کثرت، آسمان )خیمه دهر(، درخت )تاج سبز( و کعبه است

ظهور مجدد گنبد در معماری ایران پس از اسلام و تجلی باورهای اعتقادی و مفاهیم عرفانی در آن Keywords:

معماری مسجد , گنبد در معماری ایران , آسمان , مفاهیم عرفانی در معماری ایران

ظهور مجدد گنبد در معماری ایران پس از اسلام و تجلی باورهای اعتقادی و مفاهیم عرفانی در آن authors

زینب کاظم پور

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

علی اکبری

دانشجوی دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، تهران، دانشگاه -سوره، گروه معماری

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
فرز ان، تهر ان . 1 377، [4] ...
بهشتی، م . مسجد ایر ا نی مکا ن معر ...
بو رکها رت، ت . هنر ا سلامی، زبا ن ...
_ هنر مقد س، ترجمه جلال ستا ری، سر و ...
پو پ، آ . معما ری ایر ا ن، ترجمه ...
سرتیپی پو ر، م . «بن‌ما یه ها ی هنر ...
شا یگا ن، د . آیین هند و و عرفا ...
ا صفها ن، 5 138، ا نتشا ر ات فر ...
ا صفها ن : تهر ا ن و ا صفها ...
زیبا شنا خت، ش 2 2 (نیم سا ل ا ...
نصر، _ معرفت و معنویت، ترجمه ا نشا لله رحمتی، ...
-------- _ هنر و معنو یت ا سلامی، ترجمه رحیم ...
International Conference _ Civil Engineering Architecture & Urban Sustainable Development ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "ظهور مجدد گنبد در معماری ایران پس از اسلام و تجلی باورهای اعتقادی و مفاهیم عرفانی در آن" توسط زینب کاظم پور، دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران؛ علی اکبری، دانشجوی دکتری معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، تهران، دانشگاه -سوره، گروه معماری نوشته شده و در سال 1392 پس از تایید کمیته علمی کنفرانس بین المللی عمران، معماری و توسعه پایدار شهری پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله معماری مسجد، گنبد در معماری ایران، آسمان، مفاهیم عرفانی در معماری ایران هستند. این مقاله در تاریخ 29 تیر 1393 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2022 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که ساخت گنبد به مثابه یکی از پیشرفتهترین تکنیکهای پوشش دهانه دردنیای باستان در معماری ساسانی راه تکامل میپیمود و شاهد اوج شکوفایی خود در کاخ فیروزآباد فارس بود. اما این عنصر درمعماری سدههای نخست پس از اسلام در ایران به همراه عناصر دیگریهمچون ایوان )که در بنای ایوان مداین به اوج شکوه و عظمت رسیده بود( و کنگرههای تزیینی دیگر ... . برای دانلود فایل کامل مقاله ظهور مجدد گنبد در معماری ایران پس از اسلام و تجلی باورهای اعتقادی و مفاهیم عرفانی در آن با 11 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.