سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

هنر و صنعت سفالگری تبرستان کهن: مطالعه ی موردی سفال نوع آمل

Publish Year: 1391
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 1,943

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

HONTAB01_009

Index date: 14 October 2015

هنر و صنعت سفالگری تبرستان کهن: مطالعه ی موردی سفال نوع آمل abstract

سفال، فراوانترین دادهای است که در طول تاریخ به اشکال مختلف، گاهی بدون تغییر و گاه با اندکی تغییر تولید شده و مورد استفاده ی بشر قرار گرفته است. در میان این سفالینه ها گونه های ویژه ای یافت می شوند که شاخصه ی یک دوره ی خاص بوده اند. بنابراین نوع گل سفال، روش ساخت، فناوری های تولید، روش تزئین و تکنیک پخت سفالها متفاوت و متنوع بوده است. از آنجایی که این نوع سفال ها دارای تاریخچه و منشأ فرهنگی و فنی خاص خود هستند، ابزار مهمی برای شناخت ویژگی های اجتماعی، اقتصادی، تاریخی و اعتقادی جوامع محسوب می گردند. منطقه ی طبیعی فرهنگی شمال ایران یکی از مناطق مهم در فلات بزرگ ایران است که از دیرباز هنر و صنعت سفالگری در آن شکل گرفته و در طول دوران پیش از تاریخ و دوره های تاریخی گسترش یافته است. تبرستان کهن از مناطق مهم این منطقه ی بزرگ است که تنوع فناوری سفالگری را در طول تاریخ به خود دیده است. یکی از انواع سفالهای مهم در تاریخ سفالگری بشر که در این منطقه نیز رایج بوده، سفال نوع کنده زیر لعاب است. این سفالینه در میان هنرشناسان به سفال اسگرافیاتو نیز شهرت دارد. در سده های چهارم و پنجم هجری، گونه ای از این سفال در مناطقی از ایران، نظیر زنجان، ری، کردستان و آمل ساخته می شده است. از آن جائی که این سفال بر اساس مطالعات باستان شناسی و تاریخی برای اولینبار در محوطه های باستانی آمل شناسائی شد به نام سفال کنده زیر لعاب نوع آمل شهرت جهانی پیدا کرده است. هدف اصلی نگارندگان مقاله، معرفی سفال مزبور و بررسی سیر تاریخی و تغییر و تحول فنی آن میباشد. به علاوه، نوع تزئینات و روش های پخت آن نیز مورد توجه است. این سفال را می توان در سایر نقاط ایران با ویژگی های محلی مورد شناسائی قرار داد. این سفالینه از نظر زیباشناختی از سفالهای کنده و منقوش هم عصر خود تأثیر پذیرفته و بر روی آنها تأثیر برجای نهاده است و لذا یکی از گونه های مهمی است که در شناخت تاریخ سفالگری ایران، نقش بارزی دارد. بهره گیری از جنبه های نوآورانه و مبتکرانه ی این سفال امکانپذیر است. آشنائی بیشتر با آن از نظر تاریخی، فنی و تزئینی میتواند فرصت مطلوبی را در اختیار هنرمندان معاصر قرار دهد تا به بازتولید این گونه ی تاریخی بپردازند.

هنر و صنعت سفالگری تبرستان کهن: مطالعه ی موردی سفال نوع آمل Keywords:

هنر و صنعت سفالگری تبرستان کهن: مطالعه ی موردی سفال نوع آمل authors

رحمت عباس نژاد سرستی

استادیار(عضو هیات علمی دانشگاه مازندران)

بهاره حمزه علیپور

دانش آموخته ی کارشناسی صنایع دستی دانشگاه مازندران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Dimand, M.S., n.d., Recent Accessions In The Near astern Collection, ...
Fehervari, G., 2000, Ceramics Of The Islamic World (In The ...
Watson O. 2004, Ceramics From Islamic Lands, (Kuwait National Museum). ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "هنر و صنعت سفالگری تبرستان کهن: مطالعه ی موردی سفال نوع آمل" توسط رحمت عباس نژاد سرستی، استادیار(عضو هیات علمی دانشگاه مازندران)؛ بهاره حمزه علیپور، دانش آموخته ی کارشناسی صنایع دستی دانشگاه مازندران نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی نخستین همایش ملّی هنر تبرستان (گذشته و حال) پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله سفالگری کهن، سفال تبرستان، سفال کنده، سفال اسگرافیاتو، سفال کنده ی آمل، زیباشناختی سفال کنده، سفالگری ایران، محوطه های باستانی مازندران هستند. این مقاله در تاریخ 22 مهر 1394 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1943 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که سفال، فراوانترین دادهای است که در طول تاریخ به اشکال مختلف، گاهی بدون تغییر و گاه با اندکی تغییر تولید شده و مورد استفاده ی بشر قرار گرفته است. در میان این سفالینه ها گونه های ویژه ای یافت می شوند که شاخصه ی یک دوره ی خاص بوده اند. بنابراین نوع گل سفال، روش ساخت، فناوری های تولید، روش ... . این مقاله در دسته بندی موضوعی سفال طبقه بندی شده است. برای دانلود فایل کامل مقاله هنر و صنعت سفالگری تبرستان کهن: مطالعه ی موردی سفال نوع آمل با 15 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.